Rasprodano

Cijena:

6,64 EUR

Nakladnik: Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove

Biblioteka: Filozofski niz

ISBN: 953-231-003-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 199

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2002

Dimenzije: 230 x 140

Autori: Macan,Ivan

Šifra: 9FTI02030

Socijalna etika i druge studije

Izvanjsko i unutrašnje iskustvo jasno nam svjedoče o tome da čovjek uvijek živi u odnosima i u vezi s drugim ljudima. Očituje se to ne samo u tome što on, unatoč samostalnosti i slobodi, u svojem načinu djelovanja, mišljenja, govora i cjelokupnog života pada pod različite tuđe utjecaje nego i u tome što bi mnoge ljudske djelatnosti potpuno izgubile smisao kad se ne bi usmjeravale prema drugoj osobi. To osobito vrijedi za čovjekove govorne djelatnosti. Ne samo što smo jezik naučili od drugih nego i svako priopćenje, obećanje ili zapovijedanje imaju smisla samo ako ih netko drugi čuje, razumije, uzima ozbiljno i posluša. Nitko ne može nešto samom sebi obećavati ili zapovijedati, samog sebe nešto moliti. Tako se većina ljudske djelatnosti odvija u »međuosobnom prostoru«, jer kao uvjet svojeg ostvarivanja pretpostavlja osobni odnos i dodir s drugim ljudima.
Najveći su dio tih odnosa interpersonalni, tj. tiču se odnosa između pojedinih osoba, jer se zbivaju u individualnom okviru pojedinačnih ciljeva, kao što su međusobne komunikacije, zahvalnost, prijateljstvo, iskazivanje časti ili, naprotiv, bijesa, mržnje i sl. Premda su ti odnosi uvijek usmjereni prema drugome, oni ostaju na razini pojedinaca. Razmatranje takvih odnosa pripada zato području individualne etike.
Postoje, međutim i drugi odnosi koji su u punom smislu socijalni, jer se odvijaju između skupova od više osoba koje su udružene tako da čine neku cjelinu. Takva udruženja ili zajednice imaju kao cilj neko zajedničko dobro koje nadilazi pojedince. U tome se nazire ono što redovito nazivamo socijalnim ili društvenim fenomenom. Taj se socijalni fenomen može promatrati s raznih strana i pod raznim vidicima. Istražuju ga zato razne socijalne nauke. Te socijalne nauke općenito se dijele na dvije skupine: empiričke i filozofske socijalne nauke.
 

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica