Cijena:

100,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Naklada Bošković

Biblioteka: Suvremena proza

ISBN: 953-262-001-5

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 136

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2006

Dimenzije: 210 x 120

Autori: Grković-Janović,Snježana

Šifra: 3234

Svetac na otoku

Bračka povjestica

Priča se događa na otoku koji se lako prepoznaje, ali ono što u njoj srce dira može se dogoditi u bilo kojem kutku kršćanskog svijeta. Sumartin na vrhu Brača, jedino mjesto koje slavi rođendan, nastalo je sredinom 17. stoljeća na dan sv. Martina dolaskom fra Petra Kubata s hercegovačkim izbjeglicama. Vrijeme je teklo, a neke među franjevcima snažne osobnosti nadživješe njihova djela.
Ne iznevjerivši povijesne činjenice, autorica nudi svoju umjetničku istinu o vizionarima i graditeljima, fra Petru Kubatu i fra Andriji Kačiću Miošiću, čiji su snovi ostvareni na istom prostoru, u drugom vremenu. Bliski su nam i u ovom 21. stoljeću, jer bijahu ljudi za sva vremena. Cjelovitost trodijelne priče gradi pojava sv. Franje Asiškog. Otokom autoričinih djedova pješaci krhka figura putnika u habitu, nježnog i samilosnog prema svemu što živi ma zemlji. Brižan, neprepoznat, tri je puta boravio na Braču među franjevcima i s narodom da bi treći put otišao od nas plačući. Za njim ostade samo slutnja u srcima izabranih.
Šenoinskim jezikom rečeno, autorica nam poklanja modernu povjesticu napisanu riječima isklesanim iz plemenitog bračkog mramora.
Zvonimir Penović

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica