Rasprodano

Cijena:

150,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Crkva u svijetu

Biblioteka: Zajednička izdanja

Uvez: Meki

Broj Stranica: 157

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2000

Dimenzije: 295 x 207

Autori: Marović,Šime

Šifra: 3907

Svrati Gospode k nama

Duhovne skladbe

Želeći dati svoj obol proslavi tristote obljetnice Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu mo. Šime Marović objavljuje ovu zbirku uglazbljenih himana, antifona i prigodnih pjesmama, nastalih u raznim prigodama, te uglavnom povezanih uz život i djelovanje Nadbiskupskog sjemeništa i Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

Knjiga je podijeljena u tri dijela. Na početku je Misa navještenja Gospodinova, s pripadnim promjenjivim dijelovima, skladana za sjemeništarce i bogoslove.

U drugom su dijelu Crkveni himni i antifone, koji se mogu pjevati o Gospinim blagdanima te na raznim svetkovinama. Uz njih su i uglazbljeni himni slavlja Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta.

U trećem dijelu su Prigodne pjesme. Neke su nastale davne 1976. godine, prigodom svečane proslave tisuću i trista godina kršćanstva u Hrvata i tisućite obljetnice smrti pobožne hrvatske kraljice Jelene, a druge su skladane u raznim prigodama tijekom posljednjih dvadeset i pet godina. Ipak, najveći dio ih je nastao u posljednjem desetljeću, i to kao integralni dio glazbeno-dramskih predstava u Nadbiskupskom sjemeništu i u Bogosloviji, što je bio određujući čimbenik za njihovu glazbenu formu.

Većina Prigodnih pjesama skladana je u dalmatinskom "klapskom stilu", a dio u formi zborskih skladbi, uz glasovirsku pratnju. Neke su priređene za izvedbu uz pratnju tamburaškog orkestra, a druge opet za mješoviti zbor. U ovom su izdanju, ipak, sve tako obrađene da se mogu relativno lako prilagoditi potrebama izvođača.

 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica