Cijena:

390,00 kn

Nakladnik: Litteris

ISBN: 978-953-7250-26-3

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 683

Jezik izvornika: Hebrejski, aramejski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2008

Dimenzije: 210 x 150

Prevoditelj: Eugen Werber

Priređivači: Eugen Werber

Šifra: 9LIT00001

Talmud

Talmud je bio i ostao riznica znanja koja potječe iz usmene židovske tradicije i stoljetnih rasprava učenih i mudrih rabina iz kojih i danas možemo učiti o različitim područjima ljudskog života, primjerice pravu, moralu, etici, odnosima u obitelji i u poslovnom svijetu. I te vrijednosti su nepromjenjive, jer im je izvor u najvišem autoritetu, nebeskom, a ne privremenom i zemaljskom.
Upravo zbog svojeg sasvim iznimnog značenja Židovi Talmud baš kao i Toru nazivaju svetom knjigom. Pritom je potrebno istaknuti da se kod proučavanja Talmuda uvijek postavljalo pitanje zašto, jer su i studenti kao i rabini i njihovi duhovni učitelji, dobro poznavali samu tradiciju. I tako su zapravo židovski zakoni bili stalno tumačeni kroz usmenu tradiciju u neposrednom dodiru sa životom i svim predvidivim i nepredvidivim situacijama. Slijedom toga u usmenoj židovskoj predaji, odnosno Talmudu imamo oko pedeset tisuća tumačenja Pisane Tore koja ima 613 zakona.
Važnost Talmuda tim je veća ako se ima na umu i tisućljetna židovska dijaspora te je do danas ostala sačuvana izreka da ono što čovjek živi pomoću Talmuda da to i zna.
 

Jasminka Domaš
(iz Uvoda)

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika