Rasprodano

Cijena:

10,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada

Biblioteka: Hrvatska filozofska baština

ISBN: 953-169-013-8

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 196

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1993

Dimenzije: 209 x 135

Autori: Makanec,Julije

Šifra: 3635

Uvod u filosofiju povijesti

U razdoblju svoje predavačke djelatnosti na Mudroslovnom fakultetu Hrvatskoga sveučilišta u Zagrebu 1943. godine Julije Makanec držao je predavanja iz filozofije povijesti. Sadržaj toga što je predavao i istodobno pripremao za tisak ostao je dugo vremena daleko od očiju javnosti. Rukopis pod naslovom "Uvod u filosofiju poviesti" sačuvan je, unatoč konfiskaciji ostavštine Julija Makanca 1945. godine, zahvaljujući brizi njegove supruge Branke Makanec, koja je tekst čuvala sa strahopoštovanjem. Za otkriće rukopisa kao i mogućnost uvida u sačuvanu gradu o životu i radu Julija Makanca, kojom se priređivač poslužio u Pogovoru, valja zahvaliti njegovoj unuci Marini Makanec Zaninović i sinu Branimiru Makancu.
Tekst predavanja nosi naslov "Uvod u filosofiju poviesti" i podnaslov "13. predavanja". Rukopis ima ukupno 256 stranica autorovom rukom pisanog teksta, koje odgovaraju otprilike tipkanim karticama teksta. Usporedbom s drugim Makančevim tekstovima pokazuje se da je riječ o čistopisu pripremljenom za tisak, dakle o drugoj korigiranoj verziji teksta. Tek na nekoliko mjesta autor je naknadno unio pojedine ispravke.
Priređujući tekst za tisak izbjegavali smo veće zahvate i samo je u neophodnim slučajevima izmijenjen izvorni autorov predložak.
 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika

Top ljestvica