Cijena:

60,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Polazišta

ISBN: 953-11-0069-1

Uvez: Meki

Broj Stranica: 248

Jezik izvornika: Njemački

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2004

Dimenzije: 200 x 125

Autori: Benedikt XVI. - Joseph Ratzinger

Šifra: 1008

Vjera - istina - tolerancija

Kršćanstvo i svjetske religije

Jedan od najvećih katoličkih teologa današnjice, kardinal Joseph Ratzinger (1927.), pri nedavnim konklavama izabran za papu Benedikta XVI., u ovoj se knjizi bavi pitanjima vjere, religije, kulture, istine i tolerancije.
Pitanje o snošljivosti kulturâ i o miru među religijama pomaknulo se prema prvorazrednomu političkom pitanju. Ali, naposljetku, to je ipak u prvome redu pitanje upućeno samim religijama, kako se one mogu odnositi jedna prema drugoj u miru i što mogu pridonijeti "odgoju ljudskoga roda" za mir. Kršćanska vjera je utoliko posebno pogođena tim pitanjem, ukoliko ona po svome podrijetlu i po svojoj bîti tvrdi da poznaje i da navješta jedinoga pravog Boga i jedinoga Spasitelja sviju ljudi. Može li se taj zahtjev za apsolutnošću zastupati još i danas? Kako se on odnosi prema traganju za mirom među religijama i kulturama? Tako su se postupno uobličili različiti slojevi rasprave u koju je autor, stjecajem različitih okolnosti, bio uvučen tijekom posljednjega desetljeća.
Ponajprije valja pokušati shvatiti što je kultura i kako se kulture mogu uzajamno odnositi. Isto tako valja uočiti fenomen religije kao takav, a ne smije se jednostavno polaziti od ravnomjerne mase ?religijâ?. Prije negoli se pokuša donijeti neke sudove, valja najprije pokušati shvatiti religije iz njih samih, u njihovu povijesnom gibanju, u njihovim bitnim strukturama i tipovima kao i u njihovu mogućem susretanju ili u njihovu prijetećem suprotstavljanju. U konačnici, pritom je predmet rasprave temeljno pitanje o čovjeku, što je on i kako on može postati on-sam ili pak samoga sebe promašiti.
No pritom je ipak naposljetku neizbježno raspravljanje o pitanju je li čovjek stvoren za istinu i na koji način on može i mora postaviti pitanje o istini.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika