Rasprodano

Cijena:

25,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Karitativni fond UPT Đakovo

Biblioteka: Knjižnica U pravi trenutak

Uvez: Meki

Broj Stranica: 205

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1996

Dimenzije: 191 x 119

Autori: Bezić,Živan

Šifra: 3497

Zašto i kako odgajati?

Ciljevi, metode i sredstva odgoja

Tko god se bavi odgojem, bilo praktično bilo teoretski, znade da se glavne odgojne teme odnose na pitanja pojma, sadržaja i svrhe odgoja te same osobe odgojitelja. Posebno je važan problem kako u praxi povezati tri bitna elementa svakog odgoja: gojenca - odgojitelja - odgojne vrednote? Kako se odvija proces odgajanja u osobnim relacijama gojenca i odgajaoca?
Tu su, naravno, i neka konkretna pitanja. Prije svega što je to odgoj ? Što podrazumijevamo pod pojmom odgoja? Kako se on shvaća i definira?
Nakon pitanja "što" je odgoj odmah se nameće pitanje: a za-što odgoj uopće? Je li on stvarno potreban? I čemu on služi, koji su njegovi pravi ciljevi? Je li ciljevi ili slučajan, čisto pragmatski čin?
Sada bi čovjek došao u napast da postavi pitanje: a što je predmet odgoja? No, kad se sjeti da "predmet" odgoja nisu nikakve stvari, već živa i mlada ljudska bića, onda će postaviti pravilno pitanje: tko su i kakva su to mlada bića kojima se bavi teorija i praxa odgoja? S tim u vezi se javlja odmah još jedan »tko«. Pitamo se naime: tko je nosilac odgojnog čina, tko je aktivni subjekt čitavog pedagoškog zbivanja?Ako taj subjekt nazovemo odgojiteljem, smjesta se brinemo: tko i kakav treba biti pravi odgojitelj ?
 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica