Cijena:

80,00 kn

Nakladnik: Alfa

Biblioteka: Duh vremena

ISBN: 953-168-653-X

Uvez: Meki

Broj Stranica: 264

Jezik izvornika: Njemački

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2005

Dimenzije: 230 x 160

Prevoditelj: Goran Jurišić

Autori: Štedimlija,Savić Marković

Šifra: 4992

Zavjere protiv svjetskog mira

NAPOMENA: Izdanje je trenutno rasprodano!

Djelo književnika, publicista i znanstvenika Savića Markovića Štedimlije (1906.-1971.) Zavjere protiv svjetskoga mira objavljeno je na njemačkom jeziku 1944. u Zagrebu. Štedimlija je svoje djelo zamislio u dva sveska: u prvom je svesku nastojao prikazati događaje od godine 1844. do 1914., a u drugom je svesku, koji nikada nije bio objavljen, želio prikazati zbivanja od 1914. do 1944.
Cjelokupno zamišljeno djelo Zavjere protiv svjetskoga mira u autorovoj želji trebalo je razotkriti pokretačke sile balkanskoga čovjeka, ali i sve one silnice koje su na prostoru bivše Jugoslavije zavjereničkom politikom neprestance ugrožavale mir, sigurnost i poredak u Europi.
Prvi svezak koji je objavljen 1944. sadržajno se, dakle, odnosi na povijesno razdoblje prije Prvoga svjetskoga rata na području jugoistočne Europe. No ono je isto tako, bez obzira što se drugi svezak nije uspio pojaviti, vrlo važno za razumijevanje razvoja događaja u poslijeratnoj jugoistočnoj Europi, osobito svih aktualnih povijesnih procesa u kojima se taj prostor nalazi i danas.
To također vrijedi, i to znatno više i uvjerljivije, za razumijevanje povijesnih procesa u koje je uronjena Hrvatska. Knjiga, osim što svjedoči o vrsnoći njezina autora, otvara i čitav niz zabrinjavajućih pitanja ili zaključaka koji se odnose na sadašnju opću društvenu i napose historiografsku stvarnost.

(Tekst s korica knjige)

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika