Cijena:

13,27 € / 99,98kn
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

Nakladnik: Župa Presvetog Trojstva-Sitno Donje

ISBN: 978-953-58415-0-0

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 159

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2015

Dimenzije: 210 x 285

Priređivači: Ivan Ugrin, Ante Verzotti

Šifra: 3335

Župa Presvetog Trojstva - Sitno Donje

Monografija

Godina Gospodnja 2015. po mnogočemu je znakovita kako za cijela Poljica, tako i za Sitno Donje. U knjizi fra Andrije Kačića Miošića "Razgovor ugodni naroda slovinskog", u kratkom govorenju od Gospode Poljičke navodi kneza Tišimira Miroslavića koji se sa svojim bratom Krešimirom i Elemom odluči "diliti iz Bosne u Dalmaciu, i učini svoje pribivališće u Poljicih". "Dodjoše... na iljadu i petnajest", navodi Kačić u velebnom djelu koje je narod jednostavno zvao "Pismarica", što znači da je od počela Poljica ravno tisuću godina.
Sitno je jedno od dvanaest povijesnih katuna slavne Poljičke knežije. Posebno mjesto u memoriji svih Sitnjana ima starodrevna crkva i zavjetno svetište koje je vjernički puk posebno štovao, a i danas smatra da je "Sveti Kliment prokurator svih crkava".
U toj se crkvi, kako smo već naveli, pisao i prepisivao Poljički statut. Poznata nam je stara i mlađa redakcija, iz 1440., odnosno 1665. godine. I jedna i druga svjedoče o dugom postojanju župe Sitno, koja je nosila naslov Svetog Klimenta. Po tom imenu župa se spominje i u najstarijem šematizmu splitske nadbiskupije iz 1495. godine.
Gradnjom crkve Presvetog Trojstva u Jasenovu, koju je 1904. godine blagoslovio župnik don Petar Mihanović, započeo je i život župe Sitno Donje koja se osamostalila 1921. godine. Crkva je građena marom župljana, te je ujedno bila i posljednja sakralna građevina koju je na splitskom području pomagala i carska Austro-Ugarska Monarhija.
Ovom monografijom o crkvi i župi Presvetog Trojstva želja nam je obilježiti događaj koji je utjecao i na razvoj naselja, osobito u današnje vrijeme, dokumentirajući slikom i riječju život, ljude, vjerske običaje i sve ono što čini svakodnevicu Sitnoga Donjeg.

(Tekst iz Uvoda)
 

Preporuka

Iz sličnog područja

Top ljestvica