Cijena:

65,00 kn

PON − PET 8:00 − 20:00 sati

Nakladnik: Tonimir

Biblioteka: Humanitas

ISBN: 978-953-7610-25-8

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 174

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2010

Dimenzije: 210 x 150

Autori: Košić,Vlado

Šifra: 3314

Župnik na prvoj crti

Godine brzo prolaze i novi doživljaji na ne tako davne ratne događaje nanose prašinu zaborava. Dok su mi još svježe uspomene na ratna događanja, u kojima sam i sam bio sudionikom, želim ih zapisati te na taj način doprinijeti da se ne zaborave. Kao „župnik na prvoj crti" - naime, prvoj crti ratnih događanja, budući da sam od 1990. do 1995. godine bio župnik Hrastovice, a od 1992. do 1995. i župnik prognane Petrinje, boraveći u Mošćenici, filijali iste župe, - svjedok sam zbivanja koja su odredila našu noviju povijest.
Optika mojeg promatranja nije prvotno nacionalna ni - još manje - politička. Ona je prvenstveno crkvena i - što bih osobito želio - ljudska. Kao svjedok teških ljudskih stradanja bilježio sam, te ratne događaje i sudbine svojih župljana - što u svoje bilježnice, što u župne spomenice, a ponajviše, u svoje srce i svoje sjećanje. Ovdje sam ih donio onakve kakvi još uvijek žive u meni.
Dakako, znam da nisam donio sve. Ovo je ono što mi se najdublje usjeklo u srce i pamćenje. Stoga unaprijed molim za oproštenje mnogobrojne moje bivše župljane i prijatelje koje nisam spomenuo, a čije su sudbine također veoma rječite. Znam da su mnogi i više od toga preživjeli i da bi njihovo svjedočanstvo bilo još potresnije nego što je ovo moje. Stoga njima posvećujem ove svoje zapise, ovo svoje svjedočanstvo. No, premda je ono subjektivno i tek djelomično opisuje ono što se događalo, budući da ga iznosim kao sudionik i svjedok, vjerujem da to može biti i umjesto onih, koji su preživjeli i više i teže od mene, i u ime njih.
 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica