Prof. dr. se. Josip Jurčević rođen je 1951. u Studencima kod Imotskog. Od početka osnovne škole neprekidno živi u Zagrebu. Oženjen je i otac je sedmero djece.
Viši je znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu te izvanredni profesor suvremene opće i nacionalne povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Istražuje suvremenu hrvatsku povijest, a središnje teme su ratno i poratno stradalništvo vezano za Drugi svjetski rat, Hrvatski domovinski rat i hrvatsko iseljeništvo.
Autor je 7, a suautor 23 knjige; objavio je 31 znanstveni članak; uredio 14 knjiga. Izlagao je na 27 međunarodnih i 36 domaćih znanstvenih skupova. Vodio je ili kao istraživač sudjelovao u 15 znanstveno-istraživačkih projekata. Stručni je suradnik u 16 dokumentarnih filmova. Bio je ekspertni svjedok na tri suđenja za ratne zločine.
Sudionik Hrvatskog proljeća. Dragovoljac je Hrvatskog domovinskog rata. Osnovao je i bio prvi ravnatelj Središnjeg arhiva Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Radio je u državnoj Komisiji za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, te bio jedan od otkrivača poratnog stratišta jame Jazovka. Bio je član Savjeta Vlade RH za pripremu prijatelja suda pred haaškim sudom. Godine 2009. bio je neovisni kandidat za Predsjednika RH. Veoma je djelatan u civilnom društvu na zastupanju ljudskih prava i ostvarivanju socijalne kohezije.
 

Josip Jurčević

3 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom

3 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom