Dubravko Lovrenović je redovni profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Kao specijalist za Jugoistočnu Europu u srednjem vijeku, Lovrenović je autor brojnih recenzija i članaka u časopisima
0  historiji srednjovjekovne Bosne. Doktorska disertacija mu je objavljena u Sarajevu 2006. godine pod naslovom: Na klizištu povijesti: Sveta kruna ugarska i Sveta kruna bosanska 1387. - 1463.
Dvije godine kasnije, objavio je i knjigu o bosanskim mitovima pod naslovom Povijest Est Magistra Vitae (Povijest je učiteljica života). Njegova knjiga Stećci - Bosansko i humsko mramorje srednjeg vijeka objavljena je u Sarajevu 2009. na hrvatskom jeziku, sada kao II. dopunjeno izdanje te kao prva knjiga iz ovog žanra, na engleskom. Lovrenović je bio gostujući profesor na Yale univerzitetu u ljetnom semestru 2002. godine; proveo je ljetni semestar 2004/2005. akademske godine kao stipendist na CEU u Budimpešti, a 2007/2008. akademsku godinu kao Fulbrightov stipendist na Univerzitetu u Chicagu.
Pored svog akademskog opusa, Lovrenović je bio zamjenik ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u vladi Federacije Bosne i Hercegovine (2001 - 2003). Od 2001. godine član je Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Prosinca 2012. izabran za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.
 

Dubravko Lovrenović

1 Rezultat

Postavi rastućim redoslijedom
po stranici