Fra Franjo Mabić rođen je 25. ožujka 1952. u Kočerinu pokraj Širokoga Brijega. Za svećenika je zaređen u Bologni 18. veljače 1978. Od tada je bio duhovni pomoćnik u Konjicu i Ćerinu te župnik u Posušju, Šuici i sada u Mostaru.

Već kao student objavljuje u raznim civilnim i vjerskim novinama, tjednicima i mjesečnicima i kod nas i u Italiji (Porzioncola). Započeo je spisateljski rad prevođenjem, s fra Ivanom Borasom, knjige Franjo N. Frabrettia 1982. Godine 1990. u Duvnu u Našim ognjištima objavljuje Govorio im je u prispodobama I. - i time najavljuje nastavak. To je zbirka primjera i misli za propovijedi i katehezu. Zatim 1991. u nakladi istoga izdavača izlazi i druga knjiga Govorio im je u prispodobama II., da bi u vrtlogu rata 1992. i 1993. izašle još dvije knjige pod istim naslovom, broj III. i IV. Te iste godine u Zagrebu u izdanju "Mladosti" izlazi prijevod Adanijeve knjige Zašto je život lijep, knjige misli iz jutarnjeg otvaranja radijskog programa. Naslov prilično odgovara sadržaju knjige. Također iste 1993. godine na Kočerinu izlazi Rossijev Franjo - moj najdraži svetac. To je opet prijevod u suradnji s fra Ivanom Borasom.

Ponovno u Našim ognjištima 1996. izlazi Propovijedaj Riječ, knjiga svetkovinskih i blagdanskih propovijedi, s dodatkom od dvadesetak propovijedi za pogrebe. Godine 1999. tiskao je s fra Markom Jukićem petu zbirku Govorio im je u prispodobama V. (obilatiju, s 370 stranica) a 2000. izlazi njegova prva kuharica Recepti iz fratarske kuhinje. Rasprodana je u devet tisuća primjeraka. Otuda i ideja da se ide na novo prošireno izdanje.

Početkom 2002. u Ognjištima izlaze propovijedi za nedjelje, blagdane i svetkovine pod naslovom Nedjelje A. Također, zajedno s tom knjigom izlazi i knjiga O smrti, zbirka pogrebnih govora, primjera i misli. Tu su i komentari svih tekstova koje donosi službeni obrednik sprovoda.

Nedjelje B, Nedjelje C i Došašće i Božić su najsvježije.

Fra Franjo postao je redovitim članom Društva hrvatskih književnih prevoditelja 22. siječnja 1992., a u članstvo Društva hrvatskih književnika HB primljen je na redovitoj skupštini Društva 3. srpnja 2004. u Mostaru.

Franjo Mabić

2 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom

2 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom