Steiner,George

Francis George Steiner rođen je 23. travnja 1929. u Parizu (otac: dr. Frederick George; majka: Else), kamo se obitelj preselila pet godina ranije. God. 1940. Steinerovi se, pošavši u punom sastavu na putovanje u New York, otamo nisu vratili. Mjesec dana kasnije nacisti su okupirali Pariz; od nemalog broja Židova s kojima je Francis George pohađao licej u prestižnom 16. arondismanu, na životu će (osim njega) ostati samo jedan. Američko državljanstvo dobio je god. 1944.
Školovanje: francuski Lycee, New York (baccalaureat); Čikaško sveučilište (BA: matematika, fizika, književnost, 1948); Sveučilište Harvard (MA, 1948); Balliol College, Oxford (PhD, 1955). Svojim prvim imenom, Francis, prestao se služiti nakon diplome.
Kako mu je 1951. na Oxfordu odbijena disertacija, priključuje se redakciji londonskog tjednika The Economist (1952-1956). Od 1956. do 1958. radi na Princetonu (The Institute for Advanced Study — Institut za znanstveni studij; s obzirom na različitost i obrazovnih sustava i obrazovnih institucija u SAD-u, Vel. Britaniji i Hrvatskoj, ovo je provizoran naziv). Akademske godine 1958-1959. predavao je u Innsbrucku kao gostujući profesor u okviru Fullbrightova programa.
Sudjelovao je u osnivanju koledža nazvanog imenom Winstona Churchilla u Cambridgeu. U arhivi Churchill Collegea, na kojem je predavao u razdoblju 1961-1969., pohranjena je korespondencija triju generacija obitelji Steiner, neke obiteljske fotografije, dokumenti i niz osobnih predmeta.
God. 1974. imenovan je profesorom engleskoga i komparativne književnosti na Ženevskom sveučilištu, odakle se 1994. povukao u mirovinu (professor emeritus). Sljedeće akademske godine pozvan je na Oxford kao gostujući profesor europske komparativne književnosti u ciklusu Weidenfeldovih predavanja.
Naporedo je pisao književne prikaze i eseje u tjednicima The New Yorker (u potonjem je 1966. preuzeo rubriku Edmunda Wilsona), The Observer i Times Literary Supplement (s potonjim povremeno surađuje i u trećem tisućljeću).
God. 1955. vjenčao se sa dr. Žutom Shakow (Amerikankom litavskog podrijetla, koja je — završivši Mount Holyoke College u South Hadlevju, Massachussetts — bila aktivna na njujorškoj kazališnoj off sceni i 1960-ih objavila neke radove o kazalištu, npr. Curtaln Time [otpr. Kad padne zastor]}. Oboje njihove djece, Deborah i David, znanstvenici su u SAD-u.
 

George Steiner

1 Rezultat

Postavi rastućim redoslijedom
po stranici