Nije poznata točna godina rođenja Ivana Damaščanskog. Ipak se u tu svrhu općenito navodi g.650. Ivan se rodio u Damasku. Zato ga nazivamo Ivan Damaščanski ili jednostavnije i kraće Damašćanin. Njegova je obitelj  bila kršćanska, društveno veoma istaknuta, bogata i ugledna. Već je djed Ivana Damaščanskoga bio u Damasku poglavar. Njegov otac Sargun, odnosno Sergije, vodio je brigu o porezu za državnu blagajnu. Na toj mu je dužnosti pomagao i Ivan dok se nije povukao u samostan. Ivan Damaščanski u mladim je godinama stekao dobru temeljitu svjetovnu izobrazbu. Izvrsno je vladao grčkim jezikom. Poznavao je i arapski.
U punoj zrelosti Ivan Damaščanski negdje oko 700.  svjetovni život zamjenjuje samostanskim.  Živi u samostanu koji je bio u neposrednoj blizini Jeruzalema. Samostan je nosio ime Mar Saba.
Ivan Damaščanski bio je učitelj u svome samostanu. Oko 726. ređen je za svećenika. Postao je poznati i izvrsni propovjednik.  Uzima se da je umro u veoma dubokoj starosti 4.XII. Godina nije poznata.

Ivan Damaščanski

1 Rezultat

Postavi rastućim redoslijedom
po stranici