Lukas Etlin

Otac Lukas Etlin (Augustine Alfred Etlin) rođen je u gradu Sarnenu u Švicarskoj 28. veljače 1864. Sa 22 godine postao je benediktinski redovnik, a nekoliko godina kasnije emigrirao je u SAD i nastanio se u gradu Conception u državi Missouri.
Pokrenuo je program Caritasa koji je, nakon Prvoga svjetskoga rata, pomogao redovnicima, redovnicama i djeci bez roditelja u ukupno 32 zemlje diljem svijeta. Skupljao je sredstva i za pomoć sjemeništarcima i bogoslovima u Europi. Među njima su bila trojica budućih kardinala, 25 budućih biskupa i nadbiskupa, te 14 budućih poglavara vjerskih redova.
Posebno je poticao na pobožnost prema Presvetom Oltarskom Sakramentu, Presvetom Srcu Isusovu i svecima. Zajedno sa sestrama benediktinkama, tiskao je brojne brošure, knjižice i časopis pod nazivom Svetohranište i Čistilište – posvećene širenju katoličkih pobožnosti.
Poginuo je u prosincu 1927. u prometnoj nesreći. U ruci mu je pronađen čvrsto stisnut komad krunice. Biskupijski postupak za proglašenje o. Etlina blaženim pokrenut je 13. kolovoza 1960., ali je trenutačno u mirovanju.

Lukas Etlin

1 Rezultat

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom

1 Rezultat

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom