Gavran,Zdravko

Zdravko Gavran je rođen 1957. u Slavonskom Brodu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1981. hrvatski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1985. do 1990. bio je zaposlen u Glasu Koncila kao lektor. Godine 1989. angažirao se u politici, s ciljem ostvarenja samostalne i demokratske Hrvatske. Od 1990. do 1992. radio je kao novinar-urednik u novoosnovanoj Hini, 1992. - 1993. savjetnik je predsjednika Republike, 1993. - 1995. ravnatelj je i urednik Glasnika HDZ-a, a od 1995. radi u Ministarstvu vanjskih poslova u diplomatskom statusu opunomoćenog ministra.

Od 1977. objavljuje novinarske, publicističke, književne i stručne tekstove. Obavljao je lektorske, redaktorske i uredničke poslove, redigirao prijevode i prevodio. U pisanju se bavio razmjerno širokim spektrom tema, od nacionalno-političkih i književno-umjetničkih do općeljudskih, a osobito temama hrvatskoga katolištva i kršćanske duhovnosti.

Dosad je objavio osam samostalnih knjiga, među kojima posebno valja istaknuti publicističko-esejističke knjige Kako su rušili Tuđmana, Hrvatski izlazak i Ivan Pavao II., Suvremeni svijet i kraljevstvo Božje, knjigu književnih ogleda i kritika Pod svodovima svoga neba i zbirke pjesama Paprenjaci i Stijenj. Priredio je dvije knjige za biblioteku Hrvatska katolička baština 20. stoljeća, kojoj je bio jednim od inicijatora. Za stručni zbornik Kršćanska misao XX. stoljeća napisao je pogovor »Rasponi kršćanske misli XX. stoljeća«. Član je Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske i Instituta Fontes Sapientiae.

Zdravko Gavran

1 Rezultat

Postavi rastućim redoslijedom
po stranici