Darko Hudelist

Rođen je u Zagrebu, osnovnu školu i gimnaziju polazio je u Đurđevcu. God. 1982. diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počeo baviti 1979., u omladinskom tjedniku "Polet", kao rock-kritičar. Od 1982. do 1991. stalni je suradnik i član redakcije magazina "Start". Potkraj 1980-ih sustavno je pratio i analizirao događaje što su prethodili raspadu SFR Jugoslavije, rezultat čega je bila njegova prva knjiga "Kosovo - bitka bez iluzija" (iz 1989.). U tom je razdoblju nastala i njegova legendarna istraživačka reportaža "Split vražji otok" ("Start", ožujak 1988.). God. 1989. surađivao je s francuskim časopisom "Les Temps Modernes", koji je prenio njegove analitičke članke o sukobima Albanaca i Makedonaca u SR Makedoniji, prvotno objavljene u "Startu", u proljeće 1988.
God. 1989. jedan njegov tekst izazvao je političku zabranu magazina Start, za koji je tada pisao. Bio je to veliki intervju s tadašnjim vođom pokreta Srba na Kosovu Miroslavom Šolevićem (jednog od poznatih organizatora mitinga kosovskih Srba i Crnogoraca po Srbiji i Crnoj Gori za vrijeme uspona Slobodana Miloševića). koji je bio preuzet iz njegove knjige "Kosovo - bitka bez iluzija". Nakon tog intervjua došlo je do rascjepa među srpskim liderima na Kosovu, ali i Šolevićeva političkog raskida sa samim Slobodanom Miloševićem.
Razdoblje stvaranja prvih političkih stranaka u SR Hrvatskoj obilježio je svojom knjigom "Banket u Hrvatskoj: Prilozi povijesti hrvatskog višestranačja 1989.-1990.", koja je izišla početkom ljeta 1991. Knjiga je doživjela velik uspjeh (prethodio joj je serijal u šest nastavaka u "Nedjeljnoj Dalmaciji"), pa tako i svoje drugo, neznatno izmijenjeno izdanje, iz 1999. God. 1992. objavio je knjigu o ratnom novinarstvu u Hrvatskoj "Novinari pod šljemom". God. 1994. Hudelist je bio savjetnik za Hrvatsku BBC-ove ekipe koja je radila svjetski poznati dokumentarac "The Death of Yugoslavia" ("Smrt Jugoslavije"). Od 1993. do kasnih 1990-ih bio je i stalni suradnik časopisa za promicanje liberalne demokracije "Erazmus". God. 1995. ulazi u redakciju vodećeg hrvatskog političkog tjednika "Globus", u kojoj je i danas.

Darko Hudelist

1 Rezultat

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom

1 Rezultat

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom