Narcis Jenko

Narcis Jenko, svećenik franjevac, pravim imenom Petar Eugen Matić do danas je ponajviše poznat i književnim povjesničarima i ljubiteljima našeg povijesnog romana po djelu Obitelj vojvode Hrvoja.

Rođen je u Livnu 2. veljače 1889., dobivši na krštenju ime Petar. Nakon četverogodišnje osnovne škole odlazi u Franjevačko sjemenište u Visoko, gdje završava gimnaziju. U novicijatu uzima redovničko ime Eugen, koje se u leksikonskim izdanjima redovito navodi kao njegovo pravo ime. Bogosloviju studira u Livnu i Sarajevu, uključivši se ujedno u Hrvatski katolički pokret, prijateljujući s njegovim prvacima. Za svećenika je zaređen 1911. u samostanskoj crkvi u Gorici kod Livna. Zatim je premješten u Visoko, gdje je radio kao gimnazijski profesor. Uz to, mnogo piše i objavljuje u Luči, Serafinskom perivoju, Našoj misli, Hrvatskoj prosvjeti, Novinama i Glasniku sv. Ante, koji je uređivao od 1913. do 1916.

Nažalost, počeo je pobolijevati od sušice nakon jedne teže prehlade 1909. Tuberkuloza je zahvatila i kosti. Poglavari ga najprije poslaše na liječenje u Sarajevo, zatim u Dalmaciju, a naposljetku u Beč, gdje mu je 1915. bila amputirana lijeva noga. Vratio se u samostan Goricu, gdje je "kršćanskim mirom očekivao ranu smrt", kako piše jedan od prvaka katoličke književnosti u prvoj polovici XX. st. i njegov prijatelj Petar Grgec. Primivši svete sakramente, umro je 26. srpnja 1918.

Narcis Jenko

1 Rezultat

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom

1 Rezultat

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom