Søren Kierkegaard

Søren Kierkegaard (1813 - 1855), danski filozof, za vrijeme svojega života bio je osoba bez utjecaja, predmet smijeha i izrugivanja, a neposredno nakon smrti predmet šutnje i zaborava. Ipak, njegova je misao u ovom stoljeću postala iznimno utjecajna i popularna, njegova djela prevođena su na sve značajnije svjetske jezike, te se nijedna povijest filozofije ne može ni zamisliti bez njegove prisutnosti.
Tijekom studija teologije, uz koji se iznimno mnogo bavi i filozofijom, književnošću i poviješću, Kierkegaard proživljava sveopću životnu krizu, zanemaruje studij i vjeru i predaje se raspuštenu životu. Godine 1838. doživljava obraćenje, nastavlja studij, te 1840. godine brani doktorsku disertaciju pod naslovom O pojmu ironije. Nedugo potom počeo je njegov stvaralački rad, te je u nekoliko godina napisao brojna djela, većinu objavivši pod pseudonimima (Strah i drhtanje, Ponavljanje, Pojam strepnje, Filozofske mrvice, Stadiji na životnom putu, Vježbanje u kršćanstvu...).
Okrenutost čovjeku i njegovoj egzistenciji glavna je karakteristika njegovih djela, te se stoga s pravom smatra začetnikom egzistencijalističkoga filozofskog pravca.

Søren Kierkegaard

2 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom

2 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom