Ivan Mužić rođen je 1934. godine u Solinu. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu 1953. a diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1958. godine.
Godine 1967. bio je delegat Katoličke crkve u Hrvatskoj na Svjetskom kongresu katoličkih laika u Rimu. Do svršetka 1971. branio je kao odvjetnik optužene u više kreiranih političkih procesa, a u jednom je i sam bio optuženik. Oslobođen je "zbog pomanjkanja dokaza".
Svoje radove Mužić je započeo tiskati već kao srednjoškolac. Objavljivao je članke i studije u raznim novinama i časopisima. Od povijesno-političkih spisa tiskao je kao zasebna izdanja: Razmatranja o povijesti Hrvata, Hrvatska politika i jugoslavenska ideja, Izrael i Antikrist, Katolička crkva u Kraljevini Jugoslaviji, Stjepan Radić, Masonstvo u Hrvata, Podrijetlo i pravjera Hrvata, Pavelić i Stepinac itd.
Osvrti na Mužićeve knjige koje su u stručnim recenzijama dobile najveća priznanja, objavljeni su na više stranih jezika, a sam Mužić je unesen u najuglednije internacionalne biografske leksikone. Dobio je cijeli niz međunarodnih priznanja i počasnih doktorata i titula.
Svako djelo Ivana Mužića nov je pristup najosjetljivijim temama moderne hrvatske povijesti, stoga je doživio mediokritetske napade pojedinaca iz starih struktura vlasti, no činjenica je da se poslije isteka stanovitog vremena nakon objavljivanja pojedinih Mužićevih knjiga njegovi zaključci, makar i šutke, gotovo u cijelosti prihvaćaju.

Ivan Mužić

1 Rezultat

Postavi rastućim redoslijedom
po stranici