Rođena 1944. u Vukovaru.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala 1968. Jugoslavenske jezike i književnosti te Komparativnu književnost, a Češki jezik i književnost kao dopunu studija.

Godine 1973. magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu radom Red riječi u djelima suvremenih hrvatskih pisaca.

Od 1974. do 2004. bila viša lektorica hrvatskoga standardnog jezika u Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Godine 1972. osnovala Društvo hrvatskih lektora (kojemu je u dva mandata bila predsjednica).

Znanstvene i stručne radove objavljivala u Jeziku, Filologiji, Radovima Zavoda za slavensku filologiju, Raspravama Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, zbornicima Društva za primijenjenu lingvistiku, Riječkim filološkim danima itd.

Četrdesetak jezičnih savjeta objavila u Vjesniku, nekoliko stotina u obrazovnim emisijama Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije (emisije Govorimo hrvatski, Jezikomjer, Hrvatski u zrcalu, Jezični petak, Navrh jezika).Na Hrvatskom katoličkom radiju imala je dva ciklusa polusatnih autorskih emisija: jezičnu Tu, pokraj nas i iz hrvatske književnosti, Poetski putopis.

Od 1999. piše stalnu jezičnu kolumnu u Vijencu, listu MH (Što znači, odakle dolazi). Suautorica je i Matičine knjige Križ na jeziku (2005.).

Od 2004. u listu Novinar piše stalnu jezičnu kolumnu Recite im ... (analiza pogrešaka u raznim medijima).

Živi u Zagrebu u (nemirnoj) mirovini.
 

Nives Opačić

2 Rezultata

Postavi rastućim redoslijedom
po stranici