Frano Prcela

Frano Prcela rođen je 1966. godine u Sinju. U Zagrebu je završio Klasičnu gimnaziju te započeo studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji će završiti u Bonnu 1990. Trenutno završava doktorsku disertaciju o Jurju Križaniću.

1988. godine utemeljio je časopis "Izazov istine", čiji će urednik biti do 1990. godine. 1992. do 1996. glavni je urednik časopisa "Kontakt" u Kölnu. Također, od 1995. do 2003. bio je urednik više stručnih serija Centra za studije i izdavaštvo Hrvatske dominikanske provincije u Zagrebu. Urednik je časopisa "Kultura i religija u Europi" u Münsteru.

Bio je dopisnik i komentator više časopisa i novina među kojima zagrebačkog Vjesnika, Trećeg programa Hrvatskog radija, Deutsche Welle iz Kölna itd.

Obnašao je više službi u Crkvi. Od 1999. do 2003. bio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije, i tad je bio najmlađi provincijal na svijetu. Od 2000. do 2003. presjedao je Odborom za medije Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatske konferencijeviših redovničkih poglavara. U istom razdoblju bio je predsjednik zajedničke komisije HBK i Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara te dvije godine predsjednik potonje.

Znanstveni je suradnik Instituta M.-Dominique Chenu od 2003. godine.

Autor je više knjiga među kojima: Sumnja kao krepost (s Vesnom Kusin), Dijalog teologije i umjetnosti. Razgovor teologa Ivana Šaška i slikara Dimitrija Popovića (2003.), Kad bismo bili dosljedni (2004.), Sto godina nije samo prošlost. Zbornik proslave 100. obljetnice Kongregacije sestara dominikanki svetih Anđela čuvara (sa s. Dolores Matić), Zagreb 2007.

U svojim člancima i izlaganjima osobito se bavi tematikom praštanja, pomirenja, suživota, dijaloga, (kršćanskog) identiteta, ulozi intelektualaca u formiranju društva, odgoju mladih itd. 

Frano Prcela

2 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom

2 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom