Tornielli,Andrea

Andrea Tornielli, novinar je i ugledni vatikanist talijanskoga dnevnika "La Stampa". Smatra se jednim od ponajboljih svjetskih stručnjaka za crkvene teme. Surađuje s raznim talijanskim i međunarodnim časopisima. Autor je čitavog niza knjiga, od kojih izdvajamo: Pio XII. Papa Židova (2001.), Martinijev izbor (2002.), Papa Luciani. Osmjeh sveca (2003.), Papa koji je spasio Židove (2004.), Benedikt XVI. Čuvar vjere (2005.), Tajna Oca Pija i Karol Wojtyla (2006.), Napad na Ratzingera (s Paolom Rodarijem, 2010.), Carlo Maria Martini. Prorok dijaloga (2012.).

"Tornielli je jedan od najboljih, ako ne i najbolji, vatikanski novinar. Za njega se može reći da je novinar s najboljim izvorima, najprecizniji i najbolji poznavatelj među jedinstvenom grupom "vatikanista" koji putuju s papom, prije spavanja čitaju teološke rasprave i prijateljuju s kardinalima i monsinjorima. Crkva ga neobično privlači još od četrnaeste godine, i to se vidi. Diplomirao je klasični grčki. No, što je još važnije, poznaje Vatikan i ljude koji u njemu žive i koristi se tim znanjem da informira svijet o onome što se događa u freskama oslikanim dvoranama Apostolske palače."

Nicole Winfield, Associated Press

"Samo je jedan vatikanist, i to Talijan, predvidio i vjerovao u izbor Bergoglia. Njegovo ime je Andrea Tornielli, koji je u novinama La Stampa u vrijeme konklava istakao Bergoglia kao mogućeg nasljednika Benedikta XVI."

Il fatto Quotidiano

Andrea Tornielli

4 Rezultata

Postavi rastućim redoslijedom
po stranici