Najbolja djela JULESA VERNEA (1828.-1905.), francuskog pisca i vizionara, zapravo su izvrsna mješavina popularno-znanstvenih almanaha i izmišljene radnje, čija je originalnost i primjerena mješavina uspjela stvoriti niz nevjerojatnih priča, što su vrhunskom umješnošću pripovijedanja i izvornom kakvoćom postigle nevjerojatnu popularnost u čitalačkim krugovima.
Iako rođen u Nantesu, taj je predani Parižanin nedvojbeno najpopularniji francuski pisac novijeg doba, možda jedino s iznimkom Victora Hugoa. Studirao je pravne znanosti, ali je ljubav za književnošću prevladala kad se već kao mladić posvetio pisanju eseja i manjih kazališnih djela.
Njegov prvi roman, Pet tjedana u balona, koji je objavio kad mu je bilo trideset pet godina, odmah je izvanredno dočekan od čitalaca i kritike. I mnoga njegova kasnija djela, poput Puta oko svijeta u 80 dana, Tajanstvenog otoka, Michaela Strogoffa, Dvadeset tisuća milja pod morem i drugih, polučila su isto tako velik uspjeh, a njihova popularnost nije ništa manja ni danas, gotovo stotinu godina nakon piščeve smrti.
Znao se ogledati i u čisto znanstveno-popularnim djelima, pa je, primjerice, njegov Oslikani zemljopisni priručnik Francuske, u vrijeme kad je objavljen, bio jedno od najpopularnijih štiva širokih čitalačkih krugova.
Na Vernea su snažan utjecaj imala djela Edgara Allana Poea, kojeg je smatrao piscem ispred svojeg vremena, pretečom književnosti XX. stoljeća.
 

Jules Verne

1 Rezultat

Postavi rastućim redoslijedom
po stranici