Cijena:

5,31 EUR

Nakladnik: Naklada Benedikta

ISBN: 978-953-7793-06-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 102

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2011

Dimenzije: 170 x 120

Prevoditelj: s. M. Benedikta Matošević

Autori: Bakhita,Jozefina

Šifra: 9NBE00007

Dnevnik - Sveta Jozefina Bakhita

Primjer jedne svetice našega doba može nam pomoći da shvatimo što znači prvi put i stvarno susresti Boga. Riječ je o Jozefini Bakhiti iz Afrike, koju je svetom proglasio papa Ivan Pavao II. Rođena je oko 1869. u Darfuru u Sudanu. Kada je imala devet godina, oteli su je trgovci robljem, tukli je do krvi i pet puta prodavali na sudanskom tržištu. ...Zatim je bila sluškinja kod žene nekoga generala gdje je svakoga dana bila do krvi bičevana. Od posljedica toga bičevanja do kraja su joj života na tijelu ostala 144 ožiljka.
Poslije tako strašnih gospodara Bakhita će upoznati potpuno drukčijeg gospodara - 'Parona' - Boga živoga, Boga Isusa Krista. ... Doznala je da je taj Gospodin dobar, sama dobrota ...da je pozvao i nju, da je i nju stvorio, štoviše, da je On ljubi. ...Još i više, i sam je taj Gospodin osobno proživio mučenja, i čeka je 's desne Ocu'. Sada i ona ima NADU - i to ne tek slabašnu nadu da će pronaći manje okrutne gospodare, nego veliku nadu: 'napokon sam ljubljena i što god se dogodilo, ta me Ljubav čeka. I tako je moj život dobar.'
U spoznaji te nade ona je bila 'otkupljena', nije se više osjećala ropkinjom, nego slobodnom kćeri Božjom. ...Tako, kada su je htjeli vratiti u Sudan, Bakhita odbija; nije se bila spremna ponovno rastati od svoga 'Parona'.
Dana 9. siječnja 1890. krštena je i krizmana te primila svetu pričest iz ruku venecijanskog patrijarha. Nekoliko godina kasnije, 8. prosinaca 1896., u Veroni je primila redovničke zavjete.
.. .Tu nadu, koja se u njoj rodila i koja ju je otkupila, nije mogla zadržati za sebe; morala ju je mnogima - svima - darivati.
Benedikt VI., U nadi spašeni (Spe salvi), KS, Zagreb 2008., usp. str. 7-9

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika

Top ljestvica