Cijena:

22,30 EUR

Nakladnik: Kruzak

ISBN: 978-953-6463-99-2

Uvez: Meki

Broj Stranica: 189

Jezik izvornika: Engleski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2017

Dimenzije: 235 x 155

Prevoditelj: Stanimir Vuk-Pavlović

Autori: Cohen,Irun R.

Šifra: 9KRZ00002

Kiša i uskrsnuće: Talmud i znanost tumače svijet

Knjiga povezuje dva intelektualna područja koja se ne povezuju često: znanost i Talmud, dovodi ih u vezu dvama zajedničkim svojstvima, sustavom vrijednosti i metodom tumačenja – hermeneutikom.

"Ovo nije rasprava o filozofiji ili metodologiji niti znanosti niti Talmuda. Knjiga ne istražuje povijest zamisli u tim poljima niti ih poređuje intelektualnom strogošću ili temeljitošću. Nisam se potrudio da pregledam profesionalnu literaturu o tome. U tekstu navodim samo nekoliko radova koji su utjecali na moje razmišljanje i koje možete pročitati da dobijete bolji uvid. Ovdje nema znanstvenosti, knjiga je samo izraz mojih dojmova o oba područja.
Ona se može vidjeti kao niz eseja. Dio niza tumači izvatke iz Talmuda tako da, prema mojem viđenju, istakne vrijednosti bitne za zapadnu znanost. Među te sam eseje uvrstio tumačenje židovskog blagdanskog kalendara. Drugi dio tumači ulogu tumačenja u znanstvenoj metodi. Obje skupine eseja slobodno udružuju talmudske i postmoderne zamisli. Možda sam time od nepodudarnih dijelova stvorio himeru, ali čudovište uobrazilje je bezopasno. Knjigu je zaista bilo zadovoljstvo pisati pa se nadam da će je biti zadovoljstvo čitati. Započnimo s ideologijom znanosti."
(iz autorova uvoda)

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika

Top ljestvica