Cijena:

7,70 EUR

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Izvan nizova

ISBN: 978-953-235-317-4

Uvez: Meki

Broj Stranica: 47

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2013

Dimenzije: 220 x 185

Autori: Jarak,Vjeko Božo, Jordan,Vasilije Josip

Priređivači: Milan Bešlić

Šifra: VKDE00033

Križni put u crkvi svetoga Frane na obali u Splitu

Križni put akademskoga slikara Vasilija Josipa Jordana u crkvi svetoga Frane na obali u Splitu postavljen je 2005. godine i nedvojbeno predstavlja izniman doprinos kulturnoj i duhovnoj baštini. Jordanov poetski stil isijava s četrnaest postaja koje su nadahnule prof. dr. sc. fra Vjeku Božu Jarka da iste poprati tekstom.

Dinamika i dramatika sadržaja iskazana je igrom svjetla i sjene, kao i skladnim bojama, a Jordanov prepoznatljiv "rukopis" dolazi do izražaja u punini. Rad ovoga vrsnog umjetnika ostaje tako zabilježen u knjizi koju rese gotovo meditativne fotografije postaja, popraćene duhovnim poticajima fra Vjeke Bože Jarka koji uvode u potpuno iskustvo Jordanova Križnoga puta.

Prateći slikarevo kretanje od postaje do postaje, neusiljeno se nameće mnoštvo oblika čovjekove izgubljenosti i posrnuća u vrtloge nečovječnosti. S druge pak strane, nizaju se veoma uvjerljivi prizori duboke patnje što potresa čovjeka, vraća ga na povratak samome sebi i nuka da se zamisli nad svim što se zbiva.

Neupitno je kako ovaj Križni put predstavlja svojevrstan spomenik kulture, kako autoru, tako i njegovu radu, ali i kontemplativno štivo koje čitatelja poziva na pozornije promatranje umjetničkih djela koja svojom snagom zahvaćaju sva čovjekova osjetila i nadilaze vremenske i prostorne okvire.

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica