Cijena:

5,31 EUR

Nakladnik: Salesiana

ISBN: 978-953-205-119-3

Uvez: Meki

Broj Stranica: 131

Jezik izvornika: Talijanski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2014

Dimenzije: 195 x 110

Prevoditelj: Ivan Marijanović

Autori: Nanni,Carlo

Šifra: 9SAL01414

Preventivni sustav danas

Salezijanska pedagogija i duhovnost

Odgajati nikada nije bilo lako. Danas je teškoća odgajanja porasla i zbog utjecaja snažnog znanstveno-tehnološkog razvoja koji se uvijek ne uspijeva ravnati u humanističkom smislu, zbog susreta-sukoba naroda koji se često ne uspijevaju integrirati bez gubitka svoga identiteta, zbog složene idejne i vrijednosne multikulturalnosti i homologacije povezane s globalizacijom tržišta, proizvodnje i financija. Potrošački mentalitet, relativizam, ekonomska i kulturna kriza ugrožavaju privatno i javno ponašanje i otežavaju obiteljski život i odgojne mogućnosti s nekom nadom, smislom i budućnošću. Nije bez dvosmislenosti široki i kapilarni utjecaj medija na mlade i odrasle: televizija, radio i sve veća uporaba modernih informatičkih sredstava: mobitel, internet, facebook, youtube, twitter, videoigrice...
Komunikacija i razmjena su olakšani, ali su povećani osjećaj raspršenosti i odvajanje od konkretne stvarnosti, od osobne i društvene odgovornosti.
Pred ovom "odgojnom hitnošću", kako ju je nazvao papa Benedikt XVI., talijanski su biskupi kao "Pastoralne smjernice" za 2010-2020. označili Odgoj za dobar život prema evanđelju. Cilj je odgoj koji se može nazvati i stvarno biti cjelovit i prilagođen vremenu u kojem živimo, sposoban promicati razvoj osobe u njezinoj cjelovitosti, dati doprinos razvoju društva i postizanju općeg dobra kršćanskom odgovornošću, poticati svjedočenje religioznog i svetog života.
Izazov ove knjige je u tome što se to može učiniti primjenom Don Boscova preventivnog sustava, promatranog iz današnje perspektive. Svako poglavlje preuzima velike ideje preventivnog sustava i traži njihovu aktualizaciju u konkretno djelo suvremenog odgoja.
(tekst s korica knjige)

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika

Top ljestvica