Cijena:

7,96 EUR

Nakladnik: Naklada K. Krešimir

Biblioteka: Pod puškom

ISBN: 978-953-6853-62-5

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 142

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2013

Dimenzije: 210 x 138

Autori: Čorkalo,Zdenka

Šifra: 9ZČO00002

Vila Velebita

"Vila Velebita" roman je iz pera autorice nekoliko romana, koja se kao liječnica anesteziologinja u splitskom KBC-u iz profesionalnih i domoljubnih razloga našla i u vrtlogu stradanja u Domovinskom ratu, a što će na osobit način prožeti njene romane, jer će svoja iskustva proživljanja i promišljanja o životu i ljudima uobličiti u esejističke tekstove koje je dosada objavila u sedam knjiga među kojima je i roman Vila Velebita.

Radnja romana znakovita naslova bilježi zbivanja koja su uslijedila nakon događaja 6. siječnja 1972. godine u jednom samostanu, gdje je skupina mladih ljudi uz pjesmu "Vila Velebita" slavila blagdan Tri kralja. Pjevanje "Vile Velebite" tom prigodom odvest će ih na različite strane, a neke čak i na suđenja. Roman tematizira zbivanja 70-ih godina, Domovinski rat, međuljudske odnose, (ne)sretne ljubavi, ali i svakodnevne ljudske borbe.

Ljudske sudbine zabilježene i tako otete zaboravu u ovoj knjizi ukazuju i na univerzalnost ljudske borbe u kojoj se može prepoznati čitatelj. Knjiga obiluje slikovitim mudrim porukama, iz kojih izbija snaga mudrosti jednog naroda, a do izražaja dolazi u opisu likova romana i životnih situacija koje su ih zatekle, kao mudri pravorijek koji je svakom čovjeku potreban.

Naslovnicu knjige resi originalni spjev "Vile Velebite" Danila Medića te uglazbljeni stihovi skladatelja Mije Majera, poznatiji kao "Oj ti vilo Velebita", jedne od najpoznatijih domoljubnih hrvatskih pjesama, u povijesti i zabranjivane, koja na osobit način snagom prožima i ovaj roman Zdenke Čorkalo. 

Od iste autorice dostupne su i knjige Fratar i Lijek za srce.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica