Nevenka Nekić rođena je u Zagrebu 1942. godine. Na Pedagoškoj akademiji završila je povijest i hrvatski jezik, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu povijest i bibliotekarstvo. Radila je kao profesor u Zagrebu i okolici, a od 1978. bila je profesorica u Klasičnoj gimnaziji i Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu gdje je i umirovljena 2000. godine.
U književnosti se javila 1978. novelom Jedan dan maloga čovjeka i od toga vremena neprekidno surađuje u raznim časopisima, a bila je jedna od urednica listova Hrvatska domovina i Ognjište.
Piše pripovijetke, novele, eseje iz područja likovne umjetnosti i književnosti, polemičke i političke članke, pjesme, drame, putopise, romane i lirsku prozu. Također se bavi povijesnim tekstovima, kritičkim osvrtima u promicanju književnosti iseljenih Hrvata, a tajnica je u Sekciji DHK za proučavanje književnosti u hrvatskom iseljeništvu. Do sada je objavila 28 knjiga, a zastupljena je u 10-ak antologija. Usto, autorica je i brojnih likovnih kataloga.
Surađuje na Hrvatskom radiju, Katoličkom radiju, Hrvatskoj televiziji. Kao scenaristica do sada je ostvarila pedeset i pet dokumentarnih filmova iz kulturne baštine hrvatskoga naroda u okviru Obrazovno-znanstvenoga i Dokumentarnoga programa HRT–a (Povijest ženskim rukopisom, Legende i kronike, Hrvatsko podmorje i Ušća hrvatskih rijeka, Čika i Vekenega), kao i niz emisija iz povijesti i literature na raznim radio¬postajama.
Autorica se bavi slikarstvom i do sada je imala tridesetak samostalnih i skupnih izložaba.
1998. godine nagrađena je Državnom nagradom Republike Hrvatske Ivan Filipović za djelatnost na polju odgoja i kulture. Primila je Posebnu nagradu za Serra priču u godini 2001. (Društvo hrvatskih književnika). Dobitnica je Raosove nagrade za monodramu 2002. godine. Dobitnica je Posebne nagrade za Serra priču 2003. godine. Dobitnica je prve nagrade za Serra priču 2005. Primila je drugu nagradu na Pasionskim danima 2007. za roman Čudo u Središtu svijeta (Demon i Sveta Krv), kao i nagradu Dubravko Horvatić za prozu 2007.
Nevenka Nekić članica je nekoliko društava, između ostalog : Društva hrvatskih književnika (Upravnoga odbora DHK), Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Matice hrvatske, Društva hrvatsko-slovačkoga prijateljstva, Matice slovačke, Društva Napredak. Dopredsjednica je Hrvatske paneuropske unije.
Uz sve navedeno, prevodi sa slovenskoga i njemačkoga jezika.
Autorica živi i radi u Zagrebu.

Nevenka Nekić

15 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom

15 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom