Escriva,Josemaria

Sveti Josemaria Escriva de Balaguer (1902 -1975) rođen je u Barbastru (Huesca, Španjolska) 9. siječnja 1902. Vrlo rano je počeo slutiti prve nagovještaje božanskog poziva kojemu se kasnije i odaziva i 1925.godine postaje svećenikom.
1928. godine utemeljio je Opus Dei, a 1943. Svećeničko društvo sv. Križa koje je nedjeljivo povezano s Opusom Dei. Tako je u Crkvi otvoren put za sve ljude svih staleža: traženje svetosti i apostolat kroz posvećivanje u običnom radu usred svijeta postao je moguć bez potrebe mijenjanja vlastitog staleža. Svećeničko društvo sv. Križa omogućavalo je da pripadnici Opusa Dei budu zaređeni za svećenike i inkardinirani u službu Opusa Dei. Ono također dozvoljava i onim svećenicima koji su inkardinirani u svoje biskupije da sudjeluju u duhovnosti i askezi Opusa Dei, na način da traže svetost u izvršenju svoje svećeničke djelatnosti dok su pri tom ovisni jedino o svom ordinariju.
Escriva je bio također i konzultor Papinske komisije za ispravno tumačenje Zakonika kanonskog prava i konzultor Kongregacije za sjemeništa i sveučilišta. Umro je 26. lipnja 1975. Papa Ivan Pavao II Escrivu je 17. svibnja 1992. proglasio blaženim, a 6. listopada 2002. svetim.

Josemaria Escriva

8 Rezultata

Postavi rastućim redoslijedom
po stranici