Ivan Ott

Ivan Ott rođen je u Zagrebu 24. srpnju 1934. godine. Dio djetinjstva i školovanja provodi u Zagrebu i Karlovcu, Ljubljani i Celju. Maturira elektrotehniku na Srednjoj tehničkoj školi u Zagrebu. Godine 1961. emigrira u Njemačku gdje se zapošljava u elektronskim računalnim centrima AEG i Siemens u Stuttgartu. Od 1971. godine počeo se baviti novinarskim radom. Članke i napise redovito je objavljivao u dnevnim i tjednim listovima.
Godine 1979. počeo je surađivati sa njemačkim radiopostajama SDR (SWR), Stuttgart, DW, WDR, Koln, SFB, Berlin i HRT.  Momentalno jezaposlen u svojstvu novinarskog urednika kod njemačke radiopostaje SWR International, Stuttgart i dopisnik je iz inozemstva za Večernji list, Zagreb.
Piše i publicira na više jezika (hrvatski, slovenski, njemački, francuski) kratke književne oglede, priče za mladež i odrasle, romane i publikacije.
Najvažniji književni rad povijesno-autobiografski roman Ukradeno djetinjstvo (Bleiburg, tragedija koja ne prestaje boljeti) objavljen mu je na slovenskom i hrvatskom jeziku, a slijedi izdanje na njemačkom jeziku. Roman je pobudio veliki interes čitateljske publike u mnogim zemljama i primio brojna priznanja. Po tom romanu Slovenci su snimili cjelovečernji dokumentarni film Otroci s Petrička koji je u dva navrata emitiran na slovenskoj televiziji, a na Festivalu slovenskog filma u Portorožu 2007. dobio je prvu
nagradu.
Pisac Ivan Ott prisutan je u hrvatskim i njemačkim antologijama.
Član je njemačkog književnog društva, Interessengemeinschaft deutschprachiger Autoren e. V. (IGdA) i Hrvatskog društva književnika za djecu i mladež.
Za zasluge za Hrvatsku na području humanitarne pomoći odlikovanje 2002. godine ordenom Zvijezde Danice s likom Katarine Zrinski. Ima brojna športska i novinarska odlikovanja, diplome njemačkog i hrvatskog Caritasa.
Dobitnik je nekoliko književnih nagrada za kratku priču.

Ivan Ott

4 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom

4 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom