Poglajen,Stjepan Tomislav

Stjepan Tomislav Poglajen rođen je 8. IX. 1906. u Podgoraču kod Našica u učiteljskoj Obitelji. Osnovnu školu je završio u Čepinu, gimnaziju u Osijeku i Travniku, a studij skolastike na isusovačkom kolegiju Vals u Francuskoj. Studij teologije je završio na glasovitom Katoličkom sveučilištu u Louvainu (Belgija). Za svećenika je zaređen 1935. godine.
Po povratku u domovinu Poglajen je obnašao mnoge odgovorne službe, a naročito je aktivno radio sa mladeži. Zbog otpora nacizmu i fašizmu 1943. godine bio je primoran napustiti domovinu. Sa majčinim prezimenom Kolaković i identitetom liječnika otišao je u Slovačku, gdje se pridružio njihovim partizanima, a kasnije i sovjetskoj Crvenoj armiji, sve vrijeme ilegalno obnašajući svoju svećeničku službu. 1948. godine je uhićen, zatvoren i mučen te je naposljetku prebjegao na Zapad.
Nakon rata ilegalno je boravio u Kini i drugim zemljama komunističkog bloka radeći na ustrojstvu podzemne crkve i svjedočeći o progonu vjere pod komunističkim režimima. Zbog takva načina života i djelovanja Poglajen je često mijenjao imena i adrese, pa je između ostalog poznat i kao profesor Kolaković, father George, Vlado i dr. Umro je 1990. godine.

Stjepan Tomislav Poglajen

2 Rezultata

Postavi rastućim redoslijedom
po stranici