Cijena:

5,00 EUR

Nakladnik: Hrvatski institut za povijest - podružnica za povijest slavonije, Srijema i Baranje, Slavonski Brod

ISBN: 978-953-8102-06-6

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 448

Jezik: Hrvatski

Autori: Akmadža,Miroslav

Šifra: 9IZP00011

Visina: 240 mm

Širina: 165 mm

Katolička crkva u Bosni i Hercegovini i komunistički režim. Knjiga II. 1967. – 1990.

Ova knjiga predstavlja nastavak autorove prve knjige o položaju Katoličke crkve u BiH nakon 1945. (objavljene 2014) u kojoj je obrađeno razdoblje do 1966. i koja je u to vrijeme predstavljala prvu cjelovitu analizu položaja Katoličke crkve u BiH nakon Drugoga svjetskog rata. Knjiga na osnovu arhivskog gradiva i literature sustavno i temeljito prikazuje razvoj crkveno-državnih odnosa u BiH od 1967. do 1990, odn. prati razdoblje i razvoj crkveno-državnih odnosa nakon potpisivanja Protokola između svete Stolice Stolice i Jugoslavije, pa sve do raspada Jugoslavije, pri čemu autor dijelom radi i usporednu analizu s položajem Crkve u Hrvatskoj. I ova, kao i prva knjiga iz ove serije, predstavlja novinu u hrvatskoj i bosanskohercegovačkoj historiografiji, dajući prikaz crkveno-državnih odnosa tijekom 70-ih i 80-ih godina 20. st. u razdoblju velikih društveno-političkih previranja (Hrvatsko proljeće, Ustav 1974., smrt J. B. Tita, rast velikosrpskog nacionalizma…), koji su uvelike utjecali na položaj Katoličke crkve.
Širok spektar obrađenih tema, kao i mnogobrojni novi momenti izneseni u ovoj knjizi, posebice u pogledu odnosa redovničkog i svjetovnog svećenstva u BiH, zasigurno će izazvati zanimanje i reakcije kako znanstvene zajednice i Katoličke crkve tako i šire čitateljske publike.
Knjiga je najvećim dijelom nastala na arhivskom gradivu brojnih arhiva s područja BiH (Arhiv Banjalučke biskupije, Arhiv BiH, Arhiv franjevačke provincije Bosne Srebrne, Arhiv Hercegovačke franjevačke provincije, Arhiv Vrhbosanske nadbiskupije, Biskupijski arhiv u Mostaru), upotpunjena onodobnim tiskom i brojnom literaturom te je prema izvornosti, dokumentarnosti i novim podacima koje donosi zasigurno veliki doprinos i korak naprijed u historiografiji, iz čega proizlazi da su njena znanstvena vrijednost i kvaliteta neupitna.
U knjizi se navode i neki postupci pojedinih svećenika u odnosu na državne vlasti i na druge svećenike i biskupe, ali ne sa svrhom osude ili pohvale njihovog ponašanja, nego s ciljem slikovitijeg prikazivanja okolnosti u kojima su djelovali i metoda koje su prema njima komunisti i njihov represivni aparat primijenjivali.
U posebnom prilogu su, dosad neobjavljena, dva iskaza Krunoslava Draganovića pred komunističkim istražiteljima.

 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica