Cijena:

21,24 EUR

Nakladnik: Glas Koncila

ISBN: 978-953-241-194-2

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 284

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 240 x 170

Autori: Szentmártoni,Mihály

Šifra: 9GLK03377

Osjetljivost za čovjeka

Pastoralna psihologija

Knjiga isusovca Szentmártonija opisuje kako pristupiti čovjeku i pomoći mu da se nosi s problemima na koje nailazi tijekom života te pod kojim ih vidom promatra crkveni psiholog.

To je ujedno prva hrvatska knjiga iz pastoralne psihologije - "one grane psihologije koja proučava psihološke procese koji se javljaju u pastoralni situacijama", napisana za sadašnje vrijeme i s poticajima za suvremeno djelovanje Crkve. Plod je dugogodišnjega znanstvenog i praktičnog rada profesora Szentmártonija s Papinskog sveučilišta Gregorijana u Rimu koji je i hrvatskoj javnosti već desetljećima poznat po svojim knjigama s područja duhovnosti i psihologije.

Kroz jedanaest poglavlja i na više od 250 stranica autor ponajprije polazi od općenitijih tema i dolazi do onih točno određenih. Prikazuje različite životne situacije, analizira psihičke procese koji se odigravaju u različitim pastoralnim situacijama, ali ne nudi "instant" rješenja. Promatrajući dinamiku psihičkih procesa, autor u sva tri čimbenika svake pastoralne situacije: pastoralnom subjektu, pastoralnom djelatniku i u samu odnosu između njih dvoje, pokušava protumačiti shvaćanje unutarnje dinamike jedne situacije, koja zatim daje pomoć u pronalaženju ostalih prikladnih pristupa rješavanju problema i pružanja pomoći osobi. Riječ je o novim načinima iščitavanja "pastoralne situacije" i pristupa vjernicima koji od svećenika ne očekuju samo pomoć u sakramentu pomirenja nego i drugim oblicima "osjetljivosti za čovjeka".

Nakon teorijsko-praktičnoga uvođenja u dinamiku komunikacije u različitim procesima, autor obrađuje konkretne situacije sakramenta ispovijedi, grijeha, krivnje, savjesti i oproštenju, a veliku pažnju posvećuje braku i obitelji opisujući razne njegove etape poput rođenja prvog djeteta, ukazuje na probleme majčinstva i očinstva, ali upozorava i na krizne

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica