Rođen je 01. siječnja 1949. na Paoči blizu Međugorja. Školovao se u Gradnićima, Čitluku, Splitu, Dubrovniku (klasična gimnazija), Sarajevu (početak filozofsko-teološkog studija), Švicarskoj (diplomirao teologiju u Luzernu), SAD-u (studij engleskog na The Catholic University of America, Washington, D.C, dva magisterija iz psihologije u New Yorku na Columbia University, studijska godina na Detroit University u Detroitu) i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (doktorirao kliničku psihologiju).

Fra Šimun Šito, književnk, psiholog i kantautor, poznat je kao autor brojnih knjiga literarnog i znanstvenog sadržaja, te cijelog niza nosača zvuka. Pojedine njegove knjige i tekstovi prevedeni su na engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski i još neke druge jezike, a član je niza strukovnih međunarodnih društava. Uvrštavan je u brojne domaće i strane antologije, pa i u one najprestižnije, primjerice, u Zlatnu knjigu hrvatskog pjesništva od početaka do danas (V. Pavletić, Zagreb, 1991.), u američke Great Poems of the Western World (E.C. Cole, Sacramento, CA 1980.) i American poets and their poems (Ph. Shaw, New York, 1982.) ili u onu Švicarskog PEN-kluba P.E.N. - Antologie (Zuerich, 1998.), čiji je član od 1986. godine. Član je i "Društva američkih pjesnika" od 1981. godine. Nema dvojbe, rijetko je još tkogod od hrvatskih spisatelja bio povezan s piscima iz toliko raznolikih naroda i kultura svijeta kao što je fra Šito.

Uz povremene predavačke nastupe u organizaciji različitih nacionalnih i međunarodnih ustanova, Ćorić je sveučilišni nastavnik psihologije (u znanstveno-nastavnom zvanju redovitog profesora) na sveučilištima u Mostaru (Pedagoški fakultet), Zagrebu (Filozofski fakultet) i Osijeku (Filozofski fakultet), a predavao je osam godina i na Sveučilištu u Zadru.

Od 1994. - 2005. godine obnašao je dužnost predsjednika, a od tada dužnost glasnogovornika Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK), koji je kao najveća hrvatska međunarodna organizacija član UN-a, a koji okuplja brojne hrvatske ustanove po svim državama svijeta gdje Hrvati i njihovi potomci žive u imalo većem broju. Živi u Švicarskoj, gdje sada djeluje kao voditelj HKM Solothurn i Nacionalni koordinator Hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj.
 

Šimun Šito Ćorić

6 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom

6 Rezultata

po stranici
Postavi rastućim redoslijedom