Cijena:

130,00 EUR / 979,49kn
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

Nakladnik: Kovačić konzalting d.o.o.

ISBN: 978-953-59645-6-8

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 285

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2023

Autori: Pavelin,Tanja

Šifra: 978-953-59645-6-8

Visina: 310 mm

Širina: 245 mm

Poništenje presude protiv kardinala bl. Alojzija Stepinca

Sudski predmet i presuda kardinalu bl. Alojziju Stepincu u historiografskoj i pravnoj znanosti zauzima posebno mjesto. Iznenađujuće - ili ipak ne - siromaštvo domaće, napose pravne literature o jednom takvom, mogli bismo ustvrditi - izvanredno važnom eventusu domaće pravne historiografije - ukazuje na svu složenost (doslovno i u svakom smislu) ne samo izvorne, pravne tematike, već daleko više od toga.

Ovdje se, dakle, ne radi isključivo o povijesnoj, a niti o isključivo o pravnoj temi (već istu valja sagledati i u njezinoj političkoj dimenziji). Utoliko, svatko o njoj, kao i svakoj drugoj temi, može imati i može zadržati svoje vlastito mišljenje i stav: jer, „sve su stvarnosti jednako stvarne, i sve su istine jednako istinite, pa sve ovisi - o vama." (radi se o jednom filozofijskom načelu). Možda je najbolje ne biti sudionikom povijesnog događaja o kojemu iznosite svoj (u konačnome - vrijednosni) sud. Ali, kako je poznato, to nije loša metoda. U najmanju ruku, tijek vremena doprinosi opuštenosti (u svakom smislu riječi) subjekata koji o njemu sude. Svako doba posjeduje svoju svjesnost, svoje uzroke i svoje posljedice, svoju habitualnu razinu znanja, (sukladno dostupnom informacijskom kompleksu) - pa je naprosto - (možda i dobro da je tako), ogromnoj većini ljudi teško, ponekad gotovo neizvedivo, 'iskočiti' iz tog okvira...

Naravno, uvijek postoji jedan subjektivni problem: kako na razini vremena i osobe povijesnog događanja, tako i na razini onoga koji o tom vremenu i osobi zaključuje. Nemoguće je izbjeći u toj prosudbi, na koncu svega, prosudbu samoga sebe. Za takvo što, jednostavno morate imati instrumentarij odnosno odgovarajući kriterij - ili nekoliko njih.

Iz Recenzije
prof. dr. sc. Leo Cvitanović

Preporuka

Iz sličnog područja

Top ljestvica