Cijena:

21,24 EUR

Nakladnik: Glas Koncila

Biblioteka: Vidici

ISBN: 978-953-241-274-1

Uvez: Meki

Broj Stranica: 279

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2011

Dimenzije: 240 x 173

Autori: Hoblaj,Alojzije, Mandarić,Valentina, Razum,Ružica

Šifra: 9GLK03453

Vjeronauk - izazov Crkvi i školi

Empirijsko istraživanje na području Zagrebačke nadbiskupije

Kao novi poticaj za daljnje proučavanje i promicanje vjeronauka u hrvatskim školama u izdanju Glasa Koncila objavljena je knjiga Vjeronauk - izazov školi i Crkvi. Istraživanje o vjeronauku u hrvatskom školskom sustavu na području Zagrebačke nadbiskupije Valentine Blaženke Mandarić, Alojzija Hoblaja i Ružice Razum.

Riječ je o studiji, prvoj takvoj kod nas, nastaloj u okviru znanstvenog projekta Vjeronauk u hrvatskom školskom sustavu. Empirijsko istraživanje na području Zagrebačke nadbiskupije koji je proveden 2008. godine u 130 škola iz 7 županija na području Zagrebačke nadbiskupije prije uspostave Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije. U istraživanju su sudjelovale dvije različite skupine ispitanika. Prvu su skupinu činili nastavnici vjeronaučne nastave, a drugu skupinu 995 učenika završnih razreda (3. ili 4. razred) u 65 srednjih škola. Iako se potreba za empirijskim istraživanjima o vjeronauku u školi zamjećuje već duže vrijeme, dosad takva istraživanja nisu provedena u Republici Hrvatskoj.

Osnovni sadržaj knjige, koja se sastoji od 280 stranica podijeljenih u tri cjeline, čine rezultati toga istraživanja i njihova interpretacija. Prvi dio se bavi vjeronaukom u školskom sustavu, u drugom se promišlja o identitetu vjeroučitelja, a u trećemu o pedagoško-didaktičko-sadržajnoj impostaciji vjeronauka u školi.

Kao što je u uvodnoj riječi istaknuo kardinal Josip Bozanić rezultati koje predstavlja ova studija izazov su za Crkvu u Hrvatskoj. "Potiču Crkvu da s još većom ozbiljnošću i zauzetošću nastavi ulagati u vjeronauk kao školski predmet te u inicijalno i trajno obrazovanje vjeroučitelja. Još je 1979. godine sluga Božji Ivan Pavao II. istaknuo kako je suvremena Crkva "pozvana da katehezi posveti svoje najbolje zalihe u ljudima i snagama, ne štedeći napore,

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica