Cijena:

13,27 EUR

Nakladnik: Glas Koncila

ISBN: 978-953-241-117-1

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 350

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2008

Dimenzije: 210 x 130

Autori: Razum,Ružica

Šifra: 9GLK03311

Vjeronauk između tradicije i znakova vremena

Suvremeni izazovi za religijskopedagošku i katehetsku teoriju i praksu

Prve cjelovita studija o sustavnoj analizi utemeljenja, usmjerenja i sadržaja katoličke religijske nastave u Hrvatskoj na više od tri stotine stranica obrađuje temeljna pitanja vezana uz religijsko-pedagošku i katehetsku stvarnost i vjerodostojno svjedočenje i prenošenje kršćanske poruke u kontekstu suvremene kulture i svijeta u kojem živimo.
U prvom se poglavlju knjige pomoću opisa temeljnih promjena u suvremenom europskom društvu, religiji i školi promišlja o aktualnoj religijskoj nastavi u Europi i Hrvatskoj, s osobitim naglaskom na izazove i zadatke koje su te promjene donijele školskome religijskom obrazovanju.
Dok se u drugome poglavlju pozornost čitatelja usmjerava na konfesionalnosti religijske nastave, odnosu laičnosti javne škole i konfesionalne nastave, obvezatnosti te nastave, njezinim naslovnicima i nastavnicima, u trećem se poglavlju autorica bavi zakonskim pretpostavkama za religijsku nastavu u Europi, donosi prikaz važnih dokumenata za razumijevanje vjeronaučne nastave u Hrvatskoj i religijskog obrazovanja u širem europskom kontekstu. Ti se dokumenti, kao i prvi put za potrebe ove knjige prevedeni relevantni dokumenti Vijeća Europe, donose u zasebnom dodatku na kraju knjige.
U četvrtom se poglavlju opisuje situacija u Europi s obzirom na religijsku nastavu, dok je peto posvećeno vjeronauku u Hrvatskoj. U posljednjem dijelu knjige definiraju se i rasvjetljuju novi izazovi i zadaci vjeronaučne/religijske nastave u Hrvatskoj i u Europi.
Ovom knjigom dr. Razum pruža sasvim osobit i vrijedan doprinos raspravi o identitetu religijskog obrazovanja u školi, osobito o značajkama vjeronaučne nastave u Hrvatskoj kojim želi potaknuti na nova promišljanja i rasprave za sustavnije i argumentiranije suočavanje s važnim temama vezanim uz vjeronaučnu/religijsku nastavu.
Knjiga će od osobite koristi biti teolozima, katehetama i religijskim&

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika

Top ljestvica