Cijena:

11,00 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Likovi

ISBN: 978-953-11-0703-7

Uvez: Meki

Broj Stranica: 93

Jezik izvornika: Francuski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2012

Dimenzije: 210 x 150

Prevoditelj: Vinko Grubišić

Autori: Riche,Pierre

Šifra: 4824

Kratki životopis svetoga Bernarda

Sv. Bernard iz Clairvauxa pripada među najznačajnije crkvene osobe 12. stoljeća. Rođen je u dvorcu Fontaine kraj Dijona, kao sin viteza od Bourgogne. Odriče se svjetovne karijere i stupa u samostan Citeaux, gdje okuplja svu braću i mnogo prijatelja. Reformira Benediktovo Pravilo, a glasovita Povelja ljubavi, koju je god. 1119. potvrdio papa Kalist II., glavninom je zbir njegovih ideja.
U svojim djelima obrađuje različite crkvene i svjetovne teme. Posebno je značenje imala rasprava O milosti i slobodnoj volji te O ljubavi Božjoj. Djelo O Kristovoj muci namijenjeno je razmišljanju o redovništvu, svećenstvu i svjetovnjacima. Bernard je među najvećim zagovornicima pobožnosti prema Bl. Djevici Mariji, kao posrednici sviju milosti te suotkupiteljici ljudskoga roda.
Jedno od njegovih najranijih djela je rasprava O stupnjevima poniznosti i oholosti, koja ubrzo postaje monaški „vademecum“. U djelu O biskupskom ponašanju i službi dosta se kritički osvrće na dužnosti i odgovornosti vrhovnog svećenika. Napisao je više djela o mistici, brojne govore i teološke spise, a za književnost su važni njegovi himni od kojih neki poput Jesu dulcis memoria, pripadaju među najznačajnija pjesnička ostvarenja srednjeg vijeka.

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica