Cijena:

19,24 EUR

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Posebna izdanja

ISBN: 978-953-235-757-8

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 192

Jezik izvornika: Latinski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2022

Prevoditelj: Branko Jozić

Izdavač: Verbum

Autori: Roterdamski,Erazmo

Šifra: VK2211003

Visina: 205 mm

Širina: 135 mm

Priručnik kršćanskoga ratnika

„Ljudski život nije ništa drugo nego stalna borba, kao što svjedoči vrlo prokušani i nepobjedivi borac Job, te veoma griješe mnogi ljudi kojima ovaj varljivi svijet zamamnim obmanama drži zarobljena srca pa su neprimjereno spokojni kao da je borba već završena.“ Tim riječima čuveni kršćanski humanist Erazmo Roterdamski u svom duhovnom klasiku Priručnik kršćanskoga ratnika (Enchiridion militis Christiani) tumači zašto nam je svima potrebno neumorno i ustrajno voditi duhovni boj.

Zamišljen kao praktična obrambena metoda za obične kršćane, Priručnik kršćanskoga ratnika postao je manifest laičke pobožnosti i prihvaćen je s velikim oduševljenjem u najširim vjerničkim krugovima. U Priručniku Erazmo sabire duhovno i misaono blago Biblije i antičke misli i majstorski ih povezuje u jedinstveno organsko djelo koje na originalan i neponovljiv način progovara o duhovnoj borbi. Osim toga donosi dvadeset i jedno pravilo za autentičan kršćanski život; navodi sredstva za rast u vjeri i za suočavanje s napastima, s nepovoljnim izvanjskim okolnostima, ali i s unutarnjim neprijateljima, primjerice nemarom i neuspjehom; a posebno se usredotočuje na to kako najlakše možemo pobijediti strasti i poroke.

Zagovarajući življenje kršćanstva u njegovoj pravoj biti i nadilaženje izvanjskoga religioznog formalizma unutarnjom vjernosti Evanđelju, ovo Erazmovo remek-djelo sažet je vodič s uputama o tome kako „postići stanje duha dostojno Krista“. Zbog toga je Priručnik kršćanskoga ratnika već stoljećima sredstvo preobrazbe mnogih kršćana, a svojim pozivom na autentičan život u vjeri možda nikada nije bio potrebniji nego danas.

„Primio sam knjige Erazma Roterdamskoga što si mi ih poslao: odlikuju se pobožnošću, učenošću i, ne manje, rječitošću. Veoma uživam čitajući ih. (…) Opet će sveta književnost i nauka imati svoje Jeronime i svoje Ambrozije, ako se samo nađe onih koji će se htjeti takmičiti s Erazmom.“
Marko Marulić

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica