Cijena:

12,61 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

ISBN: 978-953-11-1559-9

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 178

Jezik: Hrvatski

Autori: Tamarut,Anton

Šifra: 978-953-11-1559-9

Visina: 215 mm

Širina: 145 mm

Uvod u sakramente u svjetlu teologije slike Božje

Knjiga Uvodu u sakramente u svjetlu teologije slike Božje već svojim naslovom sugerira kako je riječ o drukčijem i originalnom uvodu u sakramentalnu teologiju. Autor djela, prof. dr. sc. Anton Tamarut, otprije nam je poznat kao teolog koji je ozbiljno posvećen slici Božjoj. Gotovo svi njegovi radovi koji se tiču istine o čovjeku i njegovu odnosu prema Bogu, bližnjima i svijetu, na ovaj ili onaj način ispisani su u svjetlu čovjekove stvorenosti na sliku i priliku Božju, što samo potvrđuje da prof. Tamarut čvrsto hodi putem koji je suvremenoj teologiji zadao II. vatikanski koncil – prvi crkveni sabor koji je u središte kršćanskog shvaćanja čovjeka stavio upravo biblijsku istinu da je čovjek stvoren na sliku Božju. 

Ovakvim pristupom i pogledom na sakramente, autoru je bilo u prvom redu stalo ukazati na važnost, bogatstvo i ljepotu teološkog i duhovnog sadržaja sakramentalne stvarnosti, na osnovnu i konačnu svrhu milosnog i životnog zajedništva i prijateljstva s Isusom Kristom. Iako iz toga pristupa proizlazi da je naglasak stavljen na teologiju susreta i blizine, na teološku antropologiju sa svojim vrhuncem u otajstvu novoga čovjeka, Isusa Krista, valja naglasiti da autor istodobno uspijeva vrlo spretno i kreativno povezati kristologiju, trinitarnu teologiju i teološku antropologiju s teologijom sakramenata i ekleziologijom, pri čemu zajedničku nit i okosnicu čini spomenuta čovjekova stvorenost na sliku Božju i spašenost po Kristu.  

Iščitavajući retke ove knjige čitatelj će moći zaključiti, pa i osjetiti koliko je prof. Tamarutu važno kako Crkva živi, ali i misli sakramente, i da je to usko povezano s tim kako Crkva misli čovjeka i živi svoju spašenost u Kristu. Uz već spomenutu teološku originalnost, briga i zauzetost autora za sakramentalni život čine ovo djelo vrijednim i u smislu duhovnog poticaja da uvijek iznova otkrivamo i susrećemo Isusa Krista u sakramentima Crkve. 

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica