Cijena:

15,93 EUR

Nakladnik: Verbum

Biblioteka: Idea

ISBN: 978-953-235-195-8

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 134

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 210 x 140

Autori: Taylor,Charles

Šifra: VKZR00160

Etika autentičnosti

Sve je prisutnije mišljenje kako je svijet prije bio bolji, možda prije pedeset godina, možda stoljećima prije, ali svakako prije negoli je modernitet prevladao sa svojom neizvjesnošću i sumnjičavošću. I dok jedni jadikuju nad padom zapadne kulture u relativizam i nihilizam, a drugi slave taj trend kao oslobađajuću vrstu napretka, jedan od najznačajnijih živućih filozofa Charles Taylor poziva sve na suočavanje s krizom morala i političkom krizom našega vremena kako bi se znali nositi s modernim izazovima.

U srcu moderne bolesti, po svim pokazateljima, jest ideja autentičnosti, ideja samoispunjenja koja, čini se, pokazuje neučinkovitom cijelu tradiciju općih vrjednota i socijalnih obveza. Tu Taylor prepoznaje probleme povezane s modernim nastojanjima za samoostvarenjem i poziva na otpornost prema kulturnome pesimizmu. On također prepoznaje da je impuls prema samoispunjnju često izražen na egoistične načine, ali uvjerava da to ipak nije jednostavno odbacivanje tradicionalnih vrijednosti i socijalnoga predanja, nego uz to održava i nešto autentično i vrijedno u modernoj kulturi.

Knjiga donosi prikaz ideja i ideologija od Nietzschea do Gail Sheehy, od Allana Blooma do Michela Foucaulta, gdje Taylor razvrstava dobro od štetnoga u modernoj izgradnji autentična pojedinca. Samo razlikujući što je dobro u modernim težnjama od onoga što je socijalno i politički opasno, kaže Taylor, naše doba može ostvariti svoja obećanja. Stoga ova ohrabrujuća i provokativna Taylorova knjiga koja govori o modernim izazovima poziva sve da na njih odgovore.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica