Cijena:

15,93 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

ISBN: 978-953-11-1324-3

Uvez: Meki

Broj Stranica: 235

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2021

Priređivači: Anicius Manlius Severinus Boethius - Boetije / priredio: Alojz Ćubelić

Šifra: 9KSA11781

Visina: 240 mm

Širina: 165 mm

Utjeha filozofije. Consolatio philosophiae.

Utjeha filozofije zasigurno je bilo najčitanije filozofijsko djelo kroz cijeli srednji vijek sve do u 17. stoljeće. Zarana su bili sačinjeni njegovi prijevodi na staroengleski i starofrancuski te kasnije na sve druge moderne jezike europskih naroda.

Djelo diše duhom sinteze platonskih, aristotelskih, stoičkih i neoplatonskih elemenata, duboko promišljenih i vješto sintetiziranih, i to pod vidikom filozofije ne samo kao „učene discipline” – u čemu je Boetije bio pravi virtuoz kako to pokazuju ostala njegova djela – nego i filozofije kao „umijeća življenja” i „umijeća umiranja”, što nije nevažno kad se ima u vidu autorova neposredna suočenost sa smrću.

Samo se djelo sastoji od pet knjiga koje ukupno sadržavaju trideset i osam poglavlja, napisanih u kombinaciji stiha i proze. Boetije Utjehu filozofije piše u zatvoru, nepravedno osuđen, očekujući izvršenje smrtne kazne. Djelo u stvari prikazuje kako izgleda jedan filozofijskim uvidima proživljen i oblikovan život. Kroz dijalog s „Muzom filozofije“ autor iznalazi odgovore na sva bitna „egzistencijalna“ pitanja, a pritom se prokazuju lažne alternative (poput pjesničkih muza).

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog nakladnika

Top ljestvica