Cijena:

20,00 EUR

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

ISBN: 978-953-11-1194-2

Uvez: Meki

Broj Stranica: 342

Jezik izvornika: Engleski

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2012

Dimenzije: 230 x 155

Prevoditelj: Lidija Šimunić Mesić

Autori: Gitman,Esther

Šifra: 9KSA11308

Kad hrabrost prevlada

Spašavanje i preživljavanje Židova u NDH 1941.-1945.

Kad hrabrost prevlada knjiga je o Židovima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i o hrabrim ljudima koji su ih, ponekad i pod cijenu života, spašavali. Teza je ove knjige da su tisuće građana NDH, unatoč upozorenjima vlasti da će biti oštro kažnjeni, riskirali svoje živote i živote članova svojih obitelji odlučivši se za spašavanje Židova.
Istaknuto mjesto u tome nizu zauzima zagrebački nadbiskup, danas bl. kardinal Alojzije Stepinac. Esther Gitman uložila je mnogo napora u istraživanje arhivskoga gradiva, u razgovore s preživjelima ili njihovim potomcima te u otvoreno propitivanje literature kako bi saznala koji su sve ljudi, s kakvim moralnim predispozicijama i s kakvom maštovitošću spašavali Židove od sigurne propasti.
Pronašla je da je bilo cijelih sela, tvorničkih kolektiva, ustaških časnika, seoskih župnika, časnih sestara i pojedinaca koji su riskirali svoje živote kako bi spasili tuđe. Bili su to uistinu časni, ali iznad svega hrabri ljudi, kojima do sada nije odavano dužno poštovanje i potrebna pozornost. Knjiga Kad hrabrost prevlada ispravlja tu povijesnu nepravdu.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica