Cijena:

13,27 EUR / 99,98kn
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

Nakladnik: Glas Koncila

Biblioteka: Hrvatska katolička baština 20. stoljeća

ISBN: 978-953-241-368-7

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 298

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2012

Dimenzije: 175 x 115

Autori: Rendić,Smiljana

Šifra: 5175

Katolički identitet i hrvatski preporod

Rasprave, kritike, izvještaji

Knjiga donosi izbor tekstova Smiljane Rendić (27.8.1926. - 26.5.1994.) - novinarke, vatikanistice, kritičarke, prevoditeljice, pjesnikinje, polemičarke, judaistkinje, dugogodišnje suradnice Glasa Koncila, domagojke po orijentaciji, katolikinje domoljubnog usmjerenja, koja je dala velik prinos hrvatskomu, posebice obnovljenomu katoličkom novinarstvu u drugoj polovini 20. st., ponajviše javljajući se tijekom trideset godina u Glasu Koncila.
Izbor priloga u djelu, podijeljen u pet cjelina, obuhvaća presjek njezina spisateljskog djelovanja u obnovljenim, novopokrenutim katoličkim medijima i drugim časopisima u kojima je objavljivala svoje priloge.
Prvo poglavlje knjige donosi priloge iz kojih se može vidjeti prekretnica u buđenju nacionalne svijesti, a ujedno su i prinos očuvanju hrvatskoga nacionalnog identiteta promicanjem hrvatskoga jezika, kao jedne od bitnih odrednica nacije. Drugo poglavlje čine izabrani tekstovi objavljeni u Glasu Koncila (1964. - 1974), koji potvrđuju njezinu odanost i posvećenost Crkvi u određenom vremenu i prostoru.
U trećem poglavlju objavljeno je nekoliko crtica iz rubrike "Mi ovdje", koju je na stranicama Glasa Koncila ispisivala pod pseudonimom Berith (hebr. Savez). Te crtice, u pogovoru objašnjava Ivan Miklenić, bile su svojevrsni aktualni govor i odgovor na pitanja prisutna u svakodnevnoj komunikaciji u onodobnome društvenom, političkom i ideološkom ozračju.
Četvrto poglavlje donosi dva teksta s područja židovstva, čija je Rendić bila vrsna poznavateljica. Peto poglavlje donosi sonetni vijenac "Molitva za blagoslov slova", nastao povodom proslave jubileja "Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata".

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika

Top ljestvica