Cijena:

9,29 EUR

Nakladnik: Glas Koncila

ISBN: 978-953-241-226-0

Uvez: Tvrdi

Broj Stranica: 112

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2010

Dimenzije: 210 x 130

Autori: Berljak,Matija

Šifra: 9GLK03396

Kumovi i svjedoci

Krst - potvrda - ženidba

U knjizi se na jednostavan, ali ozbiljan način govori o razlikama između kumova i svjedoka omogućujući tako vjernicima, ali i svima ostalima da upoznaju pravo značenje tih dviju, danas pogrešno tumačenih, službi. Knjiga time pridonosi upoznavanju propisa vezanih uz njih te obveza i prava koje se preuzimaju pred ljudima i Bogom.
Jer, kao što ističe autor, "biti kum ili kuma danas, kao što je bilo i jučer i u prvim stoljećima Crkve, jest obveza koja proistječe iz vjere i nije tek lijepi obred, ceremonija za slikanje, prigoda za domjenak ili svečanu gozbu i obveza dati dar prigodom krsta ili potvrde; dakle kumstvo obvezuje više nego prijateljstvo, pravo ili moral."
Knjiga je podijeljena na dva dijela. Prvi dio govori o kumovima na krstu i potvrdi, zatim o svjedoku koji se može uzeti uz kuma, te samo o svjedoku (ako nije moguće imati kuma) pomoću kojega se dokazuje da je sakrament podijeljen.
U drugom dijelu riječ je o svjedocima (a ne kumovima kako je danas uvriježeno!) kod slavljenja sakramenta ženidbe. Pritom nauk o kumstvu autor potkrjepljuje brojnim crkvenim dokumentima - kanonsko-pravnim, liturgijskim i pastoralnim izvorima zapadne katoličke Crkve te istočnih katoličkih Crkava.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica