Cijena:

30,00 kn

Nakladnik: Kršćanska sadašnjost

Biblioteka: Riječ

ISBN: 953-151-017-2

Uvez: Meki

Broj Stranica: 57

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 1994

Dimenzije: 200 x 140

Autori: Schökel,Luis Alonso

Šifra: 665

Današnji čovjek pred Biblijom

Ova je knjižica napisana u vrijeme vrlo jakih i burnih previranja na polju biblijskih istraživanja, odnosno u doba novoga smjera u biblijskom pokretu. Znanstveni pristup Bibliji, pokrenut snažnije i presudno pozivom pape Lava XIII. na uravnoteženje odosa između znanosti i vjere, i zalaganjem pape sv. Pija X. za svetopisamska pitanja, za nekoliko je desetljeća, napornim studijem i marnim radom, 1930. godine smjelo krenuo u nepovratnom smjeru. Taj je pokret svojim novim usmjerenjem uznemirio mnoge duhove i dugo je godina mnogima koji ga nisu mogli pratiti ni shvatiti izgledao kao prava sablast. Taj je novi smjer ozakonjen enciklikom Pija XII. »Divino ajjlante Špiritu « 1943. godine. Ni taj papinski dokument nije sasvim smirio duhove, on je u mnogih samo stišao javne i glasne istupe protiv biblijskih novina. Po smrti Pija XII. a neposredno prije Drugog vatikanskog sabora i u njegovim počecima, bura protesta protiv novih ideja razmahala se svom žestinom i naišla na odobravanje i podršku mnogih i mnogih saborskih otaca.
Ova je knjižica htjela pojasniti ondašnjoj javnosti pitanje toga novog biblijskog stanovišta. Sabor je nakon prijepornih i mučnih rasprava zauzeo odlučno stanovište i, uz trijezno ograđivanje od bilo kakvih pretjeranosti i uz preporuku za dužan obzir prema neupućenima, podržao i blagoslovio nova usmjerenja na biblijskom području. Enciklika »Divino afflante Špiritu« i dogmatska konstitucija II. vatikanskog sabora »Dei Verbum«, uz deklaraciju ondašnje Papinske biblijske komisije »Sancta Mater Ecclesia« iz 1964. godine, očituju službeno stanovište crkvenog učiteljstva u vezi s pitanjima novoga mentaliteta, koji nadahnjuje miran i ozbiljan biblijski rad u znanstvenom i pastoralnom polju.
Autor ove knjižice, Luis Alonso Schokel, profesor Papinskog biblijskog instituta u Rimu, vrlo je izrazit sudionik onih dramatičnih godin

Preporuka

Iz sličnog područja
Iz iste biblioteke
Od istog nakladnika