Cijena:

31,50 EUR

Nakladnik: Naklada Bošković

ISBN: 978-953-263-721-2

Uvez: Meki

Broj Stranica: 319

Jezik: Hrvatski

Godina izdanja: 2023

Autori: Vidušić,Emil

Šifra: 9ZOB01217

Visina: 240 mm

Širina: 170 mm

Drugi svjetski rat : 1. dio : Europa i Sjeverni Atlantik

Presudne operacije na kopnu, u zraku, oceanu i obalnim morima

Radi odmazde za eksploziju u Kijevu trupe SS-a su u rujnu 1941. u Babinoj Jaruzi strijeljale više od 33 000 Židova, najvećim dijelom žena, djece i staraca. Nijemci su bili nemilosrdni prema ratnim zarobljenicima - od oko 5,7 milijuna zarobljenih pogubili su 3,3 milijuna.

Jedno od nepoželjnih poglavlja historiografije Drugoga svjetskog rata godinama su bili ratni zločini pobjednika. Zločine su činili svi - Sovjeti, Amerikanci, Britanci i Francuzi. Tijekom Prvog hladnog rata mnoga saveznička zlodjela postala su poznata svjetskoj javnosti, jer su ideološki suprotstavljene strane te zločine koristile u propagandnom ratu.

Prilikom evakuacije civila iz Gdanjska preko Baltičkog mora u siječnju 1945. godine sovjetska podmornica torpedirala je njemački putnički brod ˝Wilhelm Gustloff˝ na kojem između 5400 i 7000 civila nije preživjelo napad.

Saveznička je avijacija bombardirala mnoge njemačke gradove koji nisu imali vojnu važnost. Poginulo je oko 600 000 ljudi. Britanski piloti su u svibnju 1945. u baltičkoj luci Lubecku mitraljirali civile spremne za evakuaciju u Norvešku i pobili više od sedam tisuća ljudi.

Pad i slom Francuske duboko je podijelio njezine građane. Kad je rat završio pristalice maršala Petaina suočili su se s optužbama da su bili izdajnici i kolaboracionisti. Zato je dio dužnosnika Vichyske Francuske strijeljan ili stradao u javnom linču. Francuskinje koje su imale ljubavne veze s Nijemcima javno su ponižavane šišanjem do gole kože.

Preporuka

Iz sličnog područja
Od istog autora
Od istog nakladnika

Top ljestvica